Пређи на главни садржај

Timijan i njegova lekovita svojstva


Mene su uvek oduševljavale biljčice  i njihova svojstva ... možda tu ljubav prema prirodi mogu zahvaliti svom pokojnom nastavniku biologije Žiki.  Ne treba osloniti samo na njihova lekovita svojstva . Ako ste bolesni , koristite ih kao dopunu leku ili kao način života ... NIKAKO kao sam lek .

U prošlosti se smatralo da je timijan svemogući lek  - ima dezinficirajuće dejstvo ( virusi , gljivice )   .. čak mu je pridavan i magijski značaj.
Žene su stavljale u steznik grančicu sa cvetom da brak opstane , u cipelu kako bi partner bio veran ili u jastuk kako bi bolesnici ozdravili.

Neću opisivati biljku, pun je net ... pa sad da nešto pametujem .... navešću samo par korisnih saveta naših baka .Svet je postojao i pre nas  , pa da vidimo šta su spremale ....

Spremanje čaja : 
1 kašičica timijana prokuvati u pola litre vode, ostaviti da odstoji 10 minuta , procediti i popiti. Dobar je protiv gripa, stomačnog gripa, smiruje kašalj i razbija šlajm . Ne smeju ga piti trudnice i osobe sa oboljenjima žlezde.

Kupka :
100 gr. sušenog  timijana  prokuvati sa 1 litrom vode . Sipati u kadu . Po želji ostati u toj kupki pola sata , sat. Smiruje nerve- nervozu , otklanja bolove  u zglobovima. Za bolove u zglobovima možete napraviti još sami i kompresu - uzeti jednu staru krpu ili pelenu , staviti timijan ... potopiti u vruću vodu i staviti na zglob.

Za sjajnu kosu : priprema  isto kao za kupku , samo dodati kašiku brašna i 1 kašiku sode bikarbone . Time masirati glavu , utrljavati u kosu i ispirati.

Timijan ulje  - staviti 100 gr. timijana u 1 litar ulja ( maslinovog najbolje )  .. dobro je kako za spremanje jela , tako i za opekotine  ili  namazati grudi pred spavanje - olakšava disanje.

Sirup za kašalj  potrebno je : 16 gr. timijana , 8 gr. žalfije , 8 karanfilića , 1 kašike aleve ljute , 2 kašike  djumbira svežeg rendanog, , 1 kašika meda  kuvati u 900 ml vode  oko 20 minuta dok se ne ukuva ( otprilike na 250 ml. ) . Piti ujutro po kašičicu.




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...