Timijan i njegova lekovita svojstva


Mene su uvek oduševljavale biljčice  i njihova svojstva ... možda tu ljubav prema prirodi mogu zahvaliti svom pokojnom nastavniku biologije Žiki.  Ne treba osloniti samo na njihova lekovita svojstva . Ako ste bolesni , koristite ih kao dopunu leku ili kao način života ... NIKAKO kao sam lek .

U prošlosti se smatralo da je timijan svemogući lek  - ima dezinficirajuće dejstvo ( virusi , gljivice )   .. čak mu je pridavan i magijski značaj.
Žene su stavljale u steznik grančicu sa cvetom da brak opstane , u cipelu kako bi partner bio veran ili u jastuk kako bi bolesnici ozdravili.

Neću opisivati biljku, pun je net ... pa sad da nešto pametujem .... navešću samo par korisnih saveta naših baka .Svet je postojao i pre nas  , pa da vidimo šta su spremale ....

Spremanje čaja : 
1 kašičica timijana prokuvati u pola litre vode, ostaviti da odstoji 10 minuta , procediti i popiti. Dobar je protiv gripa, stomačnog gripa, smiruje kašalj i razbija šlajm . Ne smeju ga piti trudnice i osobe sa oboljenjima žlezde.

Kupka :
100 gr. sušenog  timijana  prokuvati sa 1 litrom vode . Sipati u kadu . Po želji ostati u toj kupki pola sata , sat. Smiruje nerve- nervozu , otklanja bolove  u zglobovima. Za bolove u zglobovima možete napraviti još sami i kompresu - uzeti jednu staru krpu ili pelenu , staviti timijan ... potopiti u vruću vodu i staviti na zglob.

Za sjajnu kosu : priprema  isto kao za kupku , samo dodati kašiku brašna i 1 kašiku sode bikarbone . Time masirati glavu , utrljavati u kosu i ispirati.

Timijan ulje  - staviti 100 gr. timijana u 1 litar ulja ( maslinovog najbolje )  .. dobro je kako za spremanje jela , tako i za opekotine  ili  namazati grudi pred spavanje - olakšava disanje.

Sirup za kašalj  potrebno je : 16 gr. timijana , 8 gr. žalfije , 8 karanfilića , 1 kašike aleve ljute , 2 kašike  djumbira svežeg rendanog, , 1 kašika meda  kuvati u 900 ml vode  oko 20 minuta dok se ne ukuva ( otprilike na 250 ml. ) . Piti ujutro po kašičicu.
Коментари

Постави коментар