Пређи на главни садржај

Timijan i njegova lekovita svojstva


Mene su uvek oduševljavale biljčice  i njihova svojstva ... možda tu ljubav prema prirodi mogu zahvaliti svom pokojnom nastavniku biologije Žiki.  Ne treba osloniti samo na njihova lekovita svojstva . Ako ste bolesni , koristite ih kao dopunu leku ili kao način života ... NIKAKO kao sam lek .

U prošlosti se smatralo da je timijan svemogući lek  - ima dezinficirajuće dejstvo ( virusi , gljivice )   .. čak mu je pridavan i magijski značaj.
Žene su stavljale u steznik grančicu sa cvetom da brak opstane , u cipelu kako bi partner bio veran ili u jastuk kako bi bolesnici ozdravili.

Neću opisivati biljku, pun je net ... pa sad da nešto pametujem .... navešću samo par korisnih saveta naših baka .Svet je postojao i pre nas  , pa da vidimo šta su spremale ....

Spremanje čaja : 
1 kašičica timijana prokuvati u pola litre vode, ostaviti da odstoji 10 minuta , procediti i popiti. Dobar je protiv gripa, stomačnog gripa, smiruje kašalj i razbija šlajm . Ne smeju ga piti trudnice i osobe sa oboljenjima žlezde.

Kupka :
100 gr. sušenog  timijana  prokuvati sa 1 litrom vode . Sipati u kadu . Po želji ostati u toj kupki pola sata , sat. Smiruje nerve- nervozu , otklanja bolove  u zglobovima. Za bolove u zglobovima možete napraviti još sami i kompresu - uzeti jednu staru krpu ili pelenu , staviti timijan ... potopiti u vruću vodu i staviti na zglob.

Za sjajnu kosu : priprema  isto kao za kupku , samo dodati kašiku brašna i 1 kašiku sode bikarbone . Time masirati glavu , utrljavati u kosu i ispirati.

Timijan ulje  - staviti 100 gr. timijana u 1 litar ulja ( maslinovog najbolje )  .. dobro je kako za spremanje jela , tako i za opekotine  ili  namazati grudi pred spavanje - olakšava disanje.

Sirup za kašalj  potrebno je : 16 gr. timijana , 8 gr. žalfije , 8 karanfilića , 1 kašike aleve ljute , 2 kašike  djumbira svežeg rendanog, , 1 kašika meda  kuvati u 900 ml vode  oko 20 minuta dok se ne ukuva ( otprilike na 250 ml. ) . Piti ujutro po kašičicu.




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu