Пређи на главни садржај

Krem, krem... ovaj ... kremissimo


od jagode ....fruktoza je voćni šećer  i  perfektan je za voćne želee i pudinge  . Mislim da ću sledeći put praviti piškote sama , jer kupovne sadrže dextrozu - groždjani šećer koji povišava nivo šećera u krvi , a fruktoza snižava :D ...agonisti i antagosti u jednoj čaši ... cest la vie ...
bolji od sladoleda ...

Sastojci :
1, 5 litra mleka
4 pudinga od jagode
5 kašika fruktoze
250 ml slatke pavlake
2 krem šlaga od jagode
1 burbon vanil šećer
250 ml mleka
i još : 250 ml slatke pavlake
mineralna voda
250 gr. piškota
150 gr. jagode
dekorisanje : 150 ml slatke pavlake i par piškota

Priprema :

Skuvati puding od jagode sa mlekom, vanil šećerom  i fruktozom. Ohladiti . Umutiti slatku pavlaku . Umutiti šlag krem od jagode sa mlekom  i spojiti sa pudingom. Slatku pavlaku na kraju pažljivo dodati , jer ako se dalje muti mikserom pretvara se u putar  ....
Piškote iseći na manje komade i potapati ih u mineralnoj vodi. Redjati u čašama krem od jagode , piškote ,  jagode, umućenu slatku pavlaku  i na kraju ukrasiti umućenim šlagom i piškotama .
Ostaviti u frižderu preko noći .




Коментари

  1. Divna poslastica Sanja!!!Da li mislis na fruktozu u prahu,s kojom se mesi i fondan?

    ОдговориИзбриши
  2. fruktoza je fruktoza ... samo različiti proizvodjači. Mislila sam na krupniji ... najjeftiniji je u parfimerijama ... hipermarketima onako.Ako se kupuje više , bolje u parfimeriji ... uštedi se.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu