Пређи на главни садржај

Snikers štrudla i okupljanje ....


Sastojci za testo  :
3 žumanca
10 kašika žutog šećera
800 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo
1 šolja jogurta
1 šolja kisele pavlake
1 šolja ulja
sok i rendana kora jednog limuna 
za fil :
360 gr. kikirikija
5 kašika žutog šećera
100 gr . čokolade

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo . Dodati preostale sastojke i mesiti dok masa ne bude homogena . Ostaviti da odmori pola sata . Podeliti testo na dva dela . Potom razviti  jednu jufku  oklagijom  debljine 1 cm  i namazati filom od kikirikija .
Kikiriki fil : propržiti kikiriki , dodati šećer i karamelizirati . Skloniti sa vatre i ohladiti. Grublje samleti na secku . Otopiti čokoladu i pomešati sa mlevenim kikirikijem .
Premazano testo uviti . Ponoviti postupak još jednom. 
Peći 50 do 60 minuta na 180 stepeni. Posuti prah šećerom.

Tema ovog meseca časopisa " Pošalji recept " je bila štrudla .
Štrudla nije moja jača strana :D ali Bože moj, dala sam sve od sebe . Pravila sam još i od maka, rogača i oraha ... ali recept  ću objaviti jednom drugom prilikom . Ova mi je ipak najbolje uspela .
Bilo nas je tridesetak  ...bile su štrudle : sa sirom , makom , pekmezom , orasima , višnjama  ... raznovrsnosti i kreativnosti nije bilo kraja . Ova manifestacija je humanitarnog karaktera ... sve štrudle su namenjene deci ometenoj u razvoju u Veterniku .


i dok je žiri ocenjivao vizuelnost i ukus ....


uz šolju kafe i čašicu mineralne smo pričali o receptima .... 


Upoznala sam nove ljude ....neki likovi iz novina su oživeli . Dobro sad.. nisam baš fotogenična :D .

sa Marinom
sa Suzanom
Na kraju su proglašena prva tri mesta .... to ćete pročitati u novinama . Nisam ja :D važno je učestvovati. 
Svidela mi se štrudla prvog mesta ... žena je oblikovala kao puža i drugu kao leptirić .

Ako niste bili duže u Novom Sadu  ...možda je ovo dovoljan razlog da ga posetite .


Tema u decembru su minjoni . Putni troškovi su plaćeni .... zato mlade domaćice zasucite rukave i da nas bude u većem broju .
Nije teško biti fin !

Коментари

  1. Jako lijepa inicijativa i odlična prilika za druženje i isprobavanje finih štrudli

    ОдговориИзбриши
  2. Kupujem povremeno časopis, ali moram priznati da te nisam povezala sa blogom. Verujem da je bilo divnih štrudli, a svakako je pohvalno to što je humanitarnog karaktera, verujem da su se dečica jako obradovala.

    ОдговориИзбриши
  3. Vidim da si se sjajno provela. Snikers štrudlu nisam pravila, tvoja divno izgleda, hvala za recept :-)))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...