Пређи на главни садржај

Lenja pita od bundeve


koristila sam malo " anemičan"  kakao prah . Teško je naći dobar kakao kod nas, jer u većini slučajeva su već pomešani sa prah šećerom .Inače sa kvalitetnim kakaoom kontrast je jači , a da ne pričam o ukusu . Sad imate i u hipermarketima kvalitetnije kakao prahove , tako da više nije problem. Za sve koji vole bundeve !
Koristila sam šolju od 200 ml .

Sastojci za kore :
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja
1 šolja šećera
3 kašike kakaoa
1 šolja ulja 
1 i po šolja jogurta 
1 burbon vanil šećer
1 šolja prezli

Fil:
850 gr. bundeve
6 kašika šećera
sok i kora jednog limuna

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo . Dodati jogurt, ulje i izmešati i potom preostale sastojke .... mešati dok se ne sjedini . Podmazati pleh prečnika 36 cm  i sipati pola smese i peći 20 minuta na 200 stepeni. 
Za to vreme staviti bundevu iseckanu na kockice da se kuva u 200 ml vode 20 minuta . Potom ocediti vodu , izgnječiti bundevu i dodati šećer , rendanu koru limuna i limunov sok. 
Namazati fil od bundeve na polupečenu koru  , preliti preostalim testom i peći još 40 do 45 minuta na 200 stepeni. 
Kolač potpuno ohladiti i potom seći . 

Ko voli može dodati i kašičicu cimeta u smesu za kore, a mislim da i par kapi neke arome primer kajsije ili breskve u fil  ne bi škodilo. Moji su komentarisali da fil liči na kajsiju .. verovatno zbog limuna je delovalo voćkasto.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu