Пређи на главни садржај

Posna pesak torta


svake godine se potrudim da napravim nešto novo ...ove godine je Pesak torta došla na red ; u posnoj varijanti ... isti recept je i za mrsnu ... samo zameniti sojino mleko sa mlekom.
Kad uzimate sojino mleko .. gledajte sastojke . Postoji i sa mlečnim proteinima . Mi ne koristimo posni šlag. Ko želi .. može ukrasiti .

Sastojci :
1,7 litra sojinog mleka neutralnog ukusa
 6 vanil pudinga
12 kašika šećera
300 gr mlevenog posnog keksa
200 gr prženog , oljuštenog , mlevenog lešnika
200 gr. blanširanog, oljuštenog , mlevenog badema
75 gr. kokosa
250 gr. margarina
sok jednog limuna

Priprema :
Razmutiti  prašak za vanil puding u 200 ml sojinog mleka . Staviti preostalo soj. mleko da se kuva sa 6 kašika šećera . Kad proključa sipati razmućeni vanil puding i kuvati 1 minut uz mešanje . Skloniti sa vatre . Staviti alu foliju na puding ( da se ne bi stvorila kožica... ako se i stvori - lepi se za alu foliju ). Ostaviti puding na hladnom mestu da se ohladi .
Umutiti penasto margarin sa  6 kašika šećera . Dodavati kašiku po kašiku skuvanog pudinga i dalje mutiti dok se smesa ne utroši . Dodati keks i limunov sok  , izmešati i podeliti na tri dela .
U prvi staviti lešnike , drugi kokos i u treći bademe . Staviti na tacnu prsten za tortu , dno posuti kristal šećerom i mazati prvi fil od lešnika, potom fil od  kokosa i na kraju fil od badema .
Premazati glazurom od čokolade : 100 gr. posne crne čokolade rastopiti na pari sa 50 gr. margarina , 4 kašike šećera i 4 kašike vode . Ostaviti preko noći da se stegne .



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu