Пређи на главни садржај

Torta od šampinjona



Kore sastojci :
10 jaja
1 prašak za pecivo
10 kašika brašna
6 kašika prezli
260 gr. rezanih šampinjona
2 glavice crna luka
1 glavica belog luka
3 kašike senfa
pola kašičice karija
50 gr. seckane slanine
bibera i soli po potrebi

Fil :
300 ml vode
1 ravna kašika začina ( vegete)
3 kašike brašna
50 ml ulja
1 kašika soja sosa
450 gr. feta sira
600 gr. kisele pavlake
100 gr. alpske salame
100 gr. pečenice
100 gr. mrkve
50.gr.seckanih kiselih krastavaca
3 jaja
biber
50 gr. rendanog edamera

za ukrašavanje :
200 gr. kisele pavlake
100 gr. maslina sa paprikom
2 barena jaja
malo kečapa
40 gr. edamera

Priprema :
 
     Kore : u malo ulja propržiti iseckanu slaninu dok ne pusti mast. Dodati iseckani crni luk i beli i šampinjone i dinstati oko 10tak minuta . Na kraju dodati kari i senf , pobiberiti , posoliti ( zavisi od slanine ) , promešati i skloniti sa vatre . Kad se ohladi isitniti u secku ili blenderu .
 
    Jaja penasto umutiti , dodati brašno , prezle , prašak za pecivo  i smesu od  šampinjona .. sjediniti dok ne postane homogena masa . Podeliti na dva dela . Ispeći dve kore u pek papirom obloženom plehu prečnika  30 cm 35 do 40 minuta na 180 stepeni , na srednjoj šini . Ispečene osloboditi pek papira i ohladiti. Filovati kore sledećim filom.

 
    Fil : Skuvati mrkve u vodi sa vegetom . Izvaditi mrkve i izrendati. Napraviti zapršku od brašna i ulja i vode u kojoj su se kuvale mrkve i dodati soja sos  ( ko ne voli zapženo , može koristiti 200 - 300 ml majoneza ) . Kad se ohladi  , sjediniti sa izgnječenom fetom , kiselom pavlakom, iseckanim barenim jajima , iseckanom pečenicom , alpskom salamom, edamerom i krastavčićima .
 
Ukrašavanje : premazati tortu i ukrasiti kiselom pavlakom i kečapom. Istopiti edamer u tiganju bez ulja i ostaviti da se ohladi . Potom izvaditi i kalupom za kolače  oblikovati  cvet . Ukrasiti barenim jajima i seckanim maslinama.



     
 Ovog puta nema preseka torte :D ali bila je dobra po oceni žirija.

   Ova torta je osvojila  početkom februara 3 nagradu " Domaćica meseca" . Sve torte su bile namenjene deci u Veterniku . Ovim putem pozivam i blogere da učestvuju u toj manifestaciji .
Nagrade su manje relevantne... bitan je cilj ... ovoga puta humanitarni.
Pozdravljam sve koji su učestvovali, ali posebno divljenje baka Ljilji koja je došla po nevremenu iz Beograda i donela tortu.
Ej , blogeri , gde ste da ste...  Svi smo mi rodjeni kao pobednici , ali je nekad važno i učestvovati.


Коментари

  1. Uvijek rado vidim za promjenu slanu tortu. Izgleda neodoljivo, ukusno!

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitam na nagradici draga, videla sam u danas u časopisu "Pošalji recept" ! BRAVO, torta je fantastična!!

    ОдговориИзбриши
  3. Cestitam ti i ja Sanja!!!Svidja mi se torta,mogu reci najvise od svih:))Planiram i ja da dodjem i upoznam se.Ne znam sta se pravi za sledece vidjanje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nešto slatko, nisam pitala ... ide slano pa slatko naizmenično. Obično bude prve nedelje u mesecu, putni troškovi pokriveni . Ko je zainteresovan neka se javi Tanji Dobanovački ... telefon je u novinama. Lepo su nas ugostili u restoranu, lep ambijent .. malo smo pričale ... svi ljubazni...

      Избриши
  4. Sjajno izgleda! Ja obozavam slane torte! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Bas lepa torta! Ja vise volim slatkise ali sam shvatila da mi na slavljima slanisa nekako uvek vise "ode".
    Volim kada cujem da neko ucestvuje u bilo kakvim humanitarnim akcijama jer to pomogne drugome a pomaze da se i sami osecamo dobro. Svaka cast!
    Imas nagradicu i kod mene, svrati. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман2/21/2012 12:42 PM

    torta je odlična, dopadaju mi se svi sastojci i vjerujem da bi mi se jako dopala

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu