Kore sastojci :
10 jaja
1 prašak za pecivo
10 kašika brašna
6 kašika prezli
260 gr. rezanih šampinjona
2 glavice crna luka
1 glavica belog luka
3 kašike senfa
pola kašičice karija
50 gr. seckane slanine
bibera i soli po potrebi
Fil :
300 ml vode
1 ravna kašika začina ( vegete)
3 kašike brašna
50 ml ulja
1 kašika soja sosa
450 gr. feta sira
600 gr. kisele pavlake
100 gr. alpske salame
100 gr. pečenice
100 gr. mrkve
50.gr.seckanih kiselih krastavaca
3 jaja
biber
50 gr. rendanog edamera
za ukrašavanje :
200 gr. kisele pavlake
100 gr. maslina sa paprikom
2 barena jaja
malo kečapa
40 gr. edamera
Priprema :
Kore : u malo ulja propržiti iseckanu slaninu dok ne pusti mast. Dodati iseckani crni luk i beli i šampinjone i dinstati oko 10tak minuta . Na kraju dodati kari i senf , pobiberiti , posoliti ( zavisi od slanine ) , promešati i skloniti sa vatre . Kad se ohladi isitniti u secku ili blenderu .
Jaja penasto umutiti , dodati brašno , prezle , prašak za pecivo i
smesu od šampinjona .. sjediniti dok ne postane homogena masa .
Podeliti na dva dela . Ispeći dve kore u pek papirom obloženom plehu
prečnika 30 cm 35 do 40 minuta na 180 stepeni , na srednjoj šini .
Ispečene osloboditi pek papira i ohladiti. Filovati kore sledećim filom.
Fil : Skuvati mrkve u vodi sa vegetom . Izvaditi mrkve i izrendati.
Napraviti zapršku od brašna i ulja i vode u kojoj su se kuvale mrkve i
dodati soja sos ( ko ne voli zapženo , može koristiti 200 - 300 ml
majoneza ) . Kad se ohladi , sjediniti sa izgnječenom fetom , kiselom
pavlakom, iseckanim barenim jajima , iseckanom pečenicom , alpskom
salamom, edamerom i krastavčićima .
Ovog puta nema preseka torte :D ali bila je dobra po oceni žirija.
Ova torta je osvojila početkom februara 3 nagradu " Domaćica meseca" . Sve torte su bile namenjene deci u Veterniku . Ovim putem pozivam i blogere da učestvuju u toj manifestaciji .
Nagrade su manje relevantne... bitan je cilj ... ovoga puta humanitarni.
Pozdravljam sve koji su učestvovali, ali posebno divljenje baka Ljilji koja je došla po nevremenu iz Beograda i donela tortu.
Ej , blogeri , gde ste da ste... Svi smo mi rodjeni kao pobednici , ali je nekad važno i učestvovati.
Uvijek rado vidim za promjenu slanu tortu. Izgleda neodoljivo, ukusno!
ОдговориИзбришиČestitam na nagradici draga, videla sam u danas u časopisu "Pošalji recept" ! BRAVO, torta je fantastična!!
ОдговориИзбришиCestitam ti i ja Sanja!!!Svidja mi se torta,mogu reci najvise od svih:))Planiram i ja da dodjem i upoznam se.Ne znam sta se pravi za sledece vidjanje?
ОдговориИзбришиnešto slatko, nisam pitala ... ide slano pa slatko naizmenično. Obično bude prve nedelje u mesecu, putni troškovi pokriveni . Ko je zainteresovan neka se javi Tanji Dobanovački ... telefon je u novinama. Lepo su nas ugostili u restoranu, lep ambijent .. malo smo pričale ... svi ljubazni...
ИзбришиSjajno izgleda! Ja obozavam slane torte! :)
ОдговориИзбришиSuper! Imas nagradice kod mene!
ОдговориИзбришиBas lepa torta! Ja vise volim slatkise ali sam shvatila da mi na slavljima slanisa nekako uvek vise "ode".
ОдговориИзбришиVolim kada cujem da neko ucestvuje u bilo kakvim humanitarnim akcijama jer to pomogne drugome a pomaze da se i sami osecamo dobro. Svaka cast!
Imas nagradicu i kod mene, svrati. :)
torta je odlična, dopadaju mi se svi sastojci i vjerujem da bi mi se jako dopala
ОдговориИзбриши