po receptu Johana Lafera . Ovo je recept sa početka njegove karijere, zabeležen u mojoj teci tokom njegove kulinarske emisije . Imam par njegovih knjiga , ali ovaj recept nije u njima ... Tokom 15 tak godina se odomaćio u našem domu i svaki put je malo voćno uživanje. Johan Lafer je u Nemačkoj " kralj dezerata " i moj uzor po tom pitanju . Pre toga baš nisam toliko vodila računa o izgledu kolača :D
Šta ovaj biskvitni rolat izdvaja od drugih ? Vazdušasto testo koje se topi u ustima u kombinaciji sa marmeladom ( po želji - bitno sa komadićima voća ) osvaja svojom jednostavnošću. Brz i lagan dezert koji ne zahteva dodatni krem ili šlag.
Sastojci :
5 jaja
125 gr. šećera
125 gr. bašna
25 gr. gustina
1 kašičica praška za pecivo
5 kašika hladne vode
sok pola limuna
Priprema :
Umutiti penasto belanca sa malo soli. Dodati žumanca , šećer i hladnu vodu i mutiti dalje dok masa ne udvostruči svoj volumen... dok ne postane svetlo žuta. Pomešati brašno , gustin i prašak za pecivo i kroz sito prosejati u umućena jaja. Sipati u pek papirom obložen četvrtast pleh i peći 25 minuta na 180 stepeni.
Namazati marmeladom od višanja ( potrebno 150 do 200 gr. ) i uviti .
Ohladiti .
Seći po želji i posuti prah šećerom.
Divan rolat, jednostavne stvari su cesto najbolje. Super mi je ovaj recept, bez viska nepotrebne masnoce. Divno je prezentovan.
ОдговориИзбришиobožavam ovakve nadjeve od višanja, krasan rolat
ОдговориИзбришиJa koliko volim visnje,mislim da bi moj rolat bio prazan,bez visanja !!
ОдговориИзбриши