Пређи на главни садржај

Biskvitni rolat sa višnjama

po receptu Johana Lafera . Ovo je recept sa početka njegove karijere, zabeležen u mojoj teci tokom njegove kulinarske emisije . Imam par njegovih knjiga , ali ovaj recept nije u njima ... Tokom 15 tak godina se odomaćio u našem domu  i svaki put je malo voćno uživanje.  Johan Lafer je u Nemačkoj " kralj dezerata " i moj uzor po tom pitanju . Pre toga  baš nisam toliko vodila računa o izgledu kolača :D 
Šta ovaj biskvitni rolat izdvaja od drugih ? Vazdušasto testo koje se topi u ustima  u kombinaciji sa marmeladom ( po želji - bitno sa komadićima voća ) osvaja svojom jednostavnošću. Brz i lagan dezert koji ne zahteva dodatni krem ili šlag.

Sastojci :
5 jaja
125 gr. šećera
125 gr. bašna
25 gr. gustina 
 1 kašičica praška za pecivo 
5 kašika hladne vode
sok pola limuna

Priprema :
Umutiti penasto belanca sa malo soli. Dodati žumanca , šećer i hladnu vodu i mutiti dalje dok masa ne udvostruči svoj volumen... dok ne postane svetlo žuta. Pomešati brašno , gustin i prašak za pecivo i kroz sito prosejati u umućena jaja. Sipati  u pek papirom obložen  četvrtast pleh i peći 25 minuta na 180 stepeni. 
Namazati marmeladom od višanja ( potrebno 150 do 200 gr. ) i uviti .
 Ohladiti . 
Seći po želji i posuti prah šećerom.





Коментари

  1. Divan rolat, jednostavne stvari su cesto najbolje. Super mi je ovaj recept, bez viska nepotrebne masnoce. Divno je prezentovan.

    ОдговориИзбриши
  2. obožavam ovakve nadjeve od višanja, krasan rolat

    ОдговориИзбриши
  3. Ja koliko volim visnje,mislim da bi moj rolat bio prazan,bez visanja !!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu