Пређи на главни садржај

Posna riblja torta

brzi , posni specijalitet od sastojaka koji se uvek nadju pri ruci ....

Sastojci :
1 kg fileta oslića 
250 gr. integralnih grisina su ukusom susama
125 gr. margarina
400 ml posnog majoneza
100 gr. kečapa
100 gr. maslinki
100 gr. rendane mrkve
sok jednog limuna
malo ulja

Priprema :
U dubljoj šerpi kuvati oslića 15- tak minuta na tihoj vatri u dve litre vode , sa šargarepom, 1 kašikom začina  , malo bibera , celerom , lukom i peršunom. Potom izvaditi oslića i ocediti. Supu , u kojoj se kuvao ; obično upotrebim za riblju čorbu ili krompir paprikaš .
Kad se oslić ohladi , u secku ga isitniti ... dodati 200 gr. posnog majoneza, kečap i sok pola limuna . 

Usitnjene integralne grisine pomešati sa otopljenim margarinom .

Mrkvu posoliti po ukusu, preliti sokom od pola limuna i popsrkati sa par kapi ulja.

Prsten podesimo na prečnik 28 cm i potom stavljamo smesu od grisina ,
potom smesu od oslića .

Posuti rendanom mrkvom  i ukrasiti majonezom i seckanim maslinama. 
Ostaviti 2 sata u frižderu da se stegne .

 Torta je mala , dovoljna za 6 osoba . Mora se pojesti isti dan , sa ribom se nije šaliti . Baš smo se smejali... nekako sam potrefila ukus ribljih štapića .
U filetima oslića NEMA kostiju, ali ko nije siguran ili pravi za decu neka uzme filete pangasiusa. On sigurno nema nijednu jedinu kost.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu