Пређи на главни садржај

FBI : dosije Bite my cake

Fbi rukavice mesec maj/jun, domaćica Tamara pod istragom.
Tamariška je bloger mladje generacije koja na svoj način nastoji da približi sve tajne kulinarstva svojoj generaciji i mladjima, a i ponekom starijem :D. Kulinarstvo je i nije na našim prostorima toliko omiljeno . Tamara kao fakultetski obrazovana osoba  je dokaz da kuvanje znači uživanje u hrani , imati meru u svemu i da se itekako može biti u trendu .
Ako ste dobar prijatelj s njom pripremiće vam ketering večeru za sećanje , provešće vas nacionalnim parkovima Hrvatske , sešćete sa njom u obližnjem kafeu i posmatrati vickaste natpise... a ponekad i gricnuti neki slasni kolač .

Pravila sam tri recepta :
presek
svima poznate Mančmelou mafine . Recept je odličan, ja sam malo ( ili malo više ) zabrljala sa čokoladnom glazurom . To nije uticalo na ukus. Možda brža i lakša varijanta sa čokoladnim prelivom . Malo je teže preliti čokoladnom glazurom , jer se belanca " tope " . A i moja glazura je možda bila malo toplija. Dobro sad ... nije kao original, ali blizu :D
Od smese se dobija 12 komada mafina . 




Invazija mančmeloua























Lak i brz recept ... mislim da je kineski uticaj, slatko -slana kombinacija. Pridržavala sam se recepta . Moji vole pikantno , pa sam dodala i kašiku vorčestera . Brzo napravljeno , a još brže se slisti.  

























i poslednji jedan  od mojih omiljenih letnjih poslastica koja je poznata svima kolač " Ledene jabuke " . Petit Beure ili piškote u svakom slučaju voćno uživanje.Zamišljam Sunce ( valjda će ga biti ove godine ) , ležaljku , sok i parče ovog kolača  . Vreme pravljenja 20 minuta... isti recept je dobar i sa jagodama i piškotama. 


Video možete videti ovde . Tamara je aktivna i na coolici , zdravakrava.hr i što mi se posebno svidja na kuhari.com . Tu blogeri pokazuju svoje kulinarsko umeće u potpuno opuštenoj atmosferi .

Rezime : dok je ovakvih blogera , nikad nam neće faliti dobrih recepata. Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se :D 









Коментари

  1. Jako mi je drago što ste pravili po ovim receptima, posebno za ledene jabuke, meni stvarno drag kolač :)
    Hvala na lijepim riječima i stvarno se nadam da ste uživali!

    ОдговориИзбриши
  2. Ledene jabuke sam isprobala još prošle godine, pravi ljetni kolač! Mislim da bi ga vrijedilo napraviti i s jagodama.

    ОдговориИзбриши
  3. Ledene jabuke su super, a meni se kod Tamare posebno sviđaju ovi muffini koje na žalost sada neću stići napraviti. Ti si se super potrudila, odličan izbor recepata !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...