Пређи на главни садржај

FBI : dosije Bite my cake

Fbi rukavice mesec maj/jun, domaćica Tamara pod istragom.
Tamariška je bloger mladje generacije koja na svoj način nastoji da približi sve tajne kulinarstva svojoj generaciji i mladjima, a i ponekom starijem :D. Kulinarstvo je i nije na našim prostorima toliko omiljeno . Tamara kao fakultetski obrazovana osoba  je dokaz da kuvanje znači uživanje u hrani , imati meru u svemu i da se itekako može biti u trendu .
Ako ste dobar prijatelj s njom pripremiće vam ketering večeru za sećanje , provešće vas nacionalnim parkovima Hrvatske , sešćete sa njom u obližnjem kafeu i posmatrati vickaste natpise... a ponekad i gricnuti neki slasni kolač .

Pravila sam tri recepta :
presek
svima poznate Mančmelou mafine . Recept je odličan, ja sam malo ( ili malo više ) zabrljala sa čokoladnom glazurom . To nije uticalo na ukus. Možda brža i lakša varijanta sa čokoladnim prelivom . Malo je teže preliti čokoladnom glazurom , jer se belanca " tope " . A i moja glazura je možda bila malo toplija. Dobro sad ... nije kao original, ali blizu :D
Od smese se dobija 12 komada mafina . 




Invazija mančmeloua























Lak i brz recept ... mislim da je kineski uticaj, slatko -slana kombinacija. Pridržavala sam se recepta . Moji vole pikantno , pa sam dodala i kašiku vorčestera . Brzo napravljeno , a još brže se slisti.  

























i poslednji jedan  od mojih omiljenih letnjih poslastica koja je poznata svima kolač " Ledene jabuke " . Petit Beure ili piškote u svakom slučaju voćno uživanje.Zamišljam Sunce ( valjda će ga biti ove godine ) , ležaljku , sok i parče ovog kolača  . Vreme pravljenja 20 minuta... isti recept je dobar i sa jagodama i piškotama. 


Video možete videti ovde . Tamara je aktivna i na coolici , zdravakrava.hr i što mi se posebno svidja na kuhari.com . Tu blogeri pokazuju svoje kulinarsko umeće u potpuno opuštenoj atmosferi .

Rezime : dok je ovakvih blogera , nikad nam neće faliti dobrih recepata. Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se :D 









Коментари

  1. Jako mi je drago što ste pravili po ovim receptima, posebno za ledene jabuke, meni stvarno drag kolač :)
    Hvala na lijepim riječima i stvarno se nadam da ste uživali!

    ОдговориИзбриши
  2. Ledene jabuke sam isprobala još prošle godine, pravi ljetni kolač! Mislim da bi ga vrijedilo napraviti i s jagodama.

    ОдговориИзбриши
  3. Ledene jabuke su super, a meni se kod Tamare posebno sviđaju ovi muffini koje na žalost sada neću stići napraviti. Ti si se super potrudila, odličan izbor recepata !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu