lako, lagano jelo koja ne zahteva previše vremena u kuhinji, jedino eto seckanje... mada to može odraditi i secko.
Priprema :
Sastojci za salatu :
1kg krompira
600 gr. iseckanih kiselih krastavaca
200 gr. šeri paradajza
200 gr. iseckane mesnate slanine
1 iseckani crni luk
1 šolja vode
1 kašičica začina
6 kuvanih , iseckanih jaja
5 kašika belog balzamikovog sirćeta ( može i obično vinsko )
4 kašike maslinovog ulja
bibera po želji
Za piletinu :
4 cela pileta težine 1200 gr.
300 gr. obične soli
Priprema :
Oprati meso i proveriti unutrašnjost , da nema zaostalih iznutrica . Istrljati sa solju spolja i iznutra . Preostalu so posuti po plehu i poredjati piletinu po njoj . Peći uz stalno okretanje oko sat i po ili dva sata na 175 stepeni na donjoj šini.dok ne porumene ( zavisi od štednjaka ) . Smisao ovakvog pečenja je : meso ostaje sočno , čak i belo meso , nepotrebna masnoća se iscedi iz pileta i možda je previše smelo reći... ima manje kalorija ( ovo nije potvrdjeno :D ). NE DODAJE SE NIKAKVA VODA I ULJE, prže se u sopstvenom soku. Za sve koji vole da macaju : sos koji se iscedi iz piletine , ne može se jesti zbog velike količine soli.
Za salatu : skuvati beli , mladi , oljušteni krompir 15-tak minuta u slanoj vodi. Ostaviti da se ohladi. Iseći na ploške.
Ispržiti slaninu u malo ulja i dodati šolju vode i začin. Kuvati 5 minuta. Ohladiti .
Pomešati balzamikovo sirće i maslinovo ulje i crni luk. Ostaviti deset minuta ( crni luk gubi svoju jačinu zbog sirćeta ) . Dodati supu sa slaninom , krastavce , šeri paradajz , jaja , pobiberiti .
Ovim preliti krompire , izmešati i ostaviti da odstoji sat vremena u frižderu .
Posuti biljem po želji ; ja sam koristila gartenkresse jedno pakovanje ( e, sad prevod baštenska ??? ) ima blag biberast ukus... može i mirodjija ili peršun.
OVo su mi prava ljetna jela. Krompir salatu najčešće jedem uz ribu, volim i ovako uz piletinu, a jednako tako mi se sviđa i ova verzija sa jajima. odlično sve izgleda !
ОдговориИзбриши