Пређи на главни садржај

Mrvičava pita sa višnjama i jabukama iliti Streuselkuchen


Streuselkuchen obožavam u svim varijacijama . Gornji prhki sloj od putera i brašna topi se u ustima , a u kombinaciji sa voćem po vašoj želji predstavlja laku slatku pitu koju ćete svi obožavati.

Sastojci :
300 gr. brašna tip 405 ( ili 400 )
125 ml mlake vode
100 ml ulja
4 kašike šećera
7 gr. suvog kvasca ili 40 gr. svežeg 

za premazati : 
100 gr. marmelade od kajsije 
200 gr. očišćenih višnji
2 jabuke isečene na ploške
100 gr. iseckanih oraha
za mrvice :
250 gr. putera
100 gr. šećera
300 gr. brašna tip 405 ( ili 400 )
1 prašak za pecivo ukus šafrana ( može i običan )
sok i kora jedne pomorandže

Priprema :
Prosejati brašno i napraviti udubljenje . Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i sipati u brašno.Dodati ulje i šećer i mesiti testo dok se ne odvoji od ruke . Prekriti posudu vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo diže oko sat vremena . 
Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i rastanjiti oklagijom pola centimetra .
Testo staviti u najveći četvrtasti pleh i ostaviti da se diže 15 - tak minuta .
Peći 15 minuta na 180 stepeni.
Potom namazati marmeladom i poredjati višnje i jabuke i posuti orasima .
Mrvice : pomešati puter , šećer , brašno , prašak za pecivo i narandžin sok.  Rukama iscepkati testo ili izmrviti po polupečenoj kori . Vratiti u rernu i peći još 30 do 35 minuta na srednoj šini , 180 stepeni. 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...