Пређи на главни садржај

Mak kolač sa šljivama


lak , brz i sočan  kolač .

Sastojci :
250 gr. margarina
4 jaja
1 prašak za pecivo
200 ml slatke pavlake
300 gr. brašna
sok i rendana kora jednog limuna
200 gr. šećera
200 gr. maka
2 vanil šećera
1100 gr. otopljenih i ocedjenih šljiva iz zamrzivača

Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom , dodati brašno pomešano sa pecivom i 4 jaja i dalje mešati . Potom dodati slatku pavlaku , mak , limunov sok  i mutiti dok smesa ne bude glatka i homogena. 
Sipati testo u pek papirom obložen , dublji pleh prečnika 30 cm , po njemu poredjati ocedjene šljive i peći 65 minuta na 200 stepeni. 
Ostaviti pola sata da se ohladi u plehu , a potom ga preneti na tacnu . Posuti prah šećerom .
Može se jesti i topao, ali po meni je bolji kad se potpuno ohladi ili prenoći. Nisu ostale ni mrvice...
Šljive - alternativa : uzeti pola kg svežih , tvrdjih šljiva ili ocedjene iz kompota .











Коментари

  1. Prošle sam godine radila puža sa šljivama i makom tako da mi ova kombinacija nije strana. Obožavam mak i ovaj recept mi je isto zanimljiv

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i ja sam makoljubac... u kombinaciji sa voćem savršen. Ko želi može ostavljati povratnu vezu sa sličnim receptima... blogspot nudi tu mogućnost , a i poenta je razmena recepata i upoznavanje novih ili starih na nov način :D

      Избриши
  2. Do sada sam mak jela samo u strudlama i pecivu. Malocas sam ispekla ovaj kolac i ispao je super. Hvala za ideju i recept!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман8/09/2012 12:43 PM

    obožavam mak i dopadaju mi se ovakvi kolači, nisam doduše isprobala sa šljivama ali eto gledat ću da i to isprobam, za koji dan ću i ja objaviti jedan kolač za makoljubce :)

    ОдговориИзбриши
  4. Joj, što je ovo dobro, sad sam, u dva posle ponoći pročitala mami XD stigle komšijama šljive :-D.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...