Пређи на главни садржај

Mak kolač sa šljivama


lak , brz i sočan  kolač .

Sastojci :
250 gr. margarina
4 jaja
1 prašak za pecivo
200 ml slatke pavlake
300 gr. brašna
sok i rendana kora jednog limuna
200 gr. šećera
200 gr. maka
2 vanil šećera
1100 gr. otopljenih i ocedjenih šljiva iz zamrzivača

Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom , dodati brašno pomešano sa pecivom i 4 jaja i dalje mešati . Potom dodati slatku pavlaku , mak , limunov sok  i mutiti dok smesa ne bude glatka i homogena. 
Sipati testo u pek papirom obložen , dublji pleh prečnika 30 cm , po njemu poredjati ocedjene šljive i peći 65 minuta na 200 stepeni. 
Ostaviti pola sata da se ohladi u plehu , a potom ga preneti na tacnu . Posuti prah šećerom .
Može se jesti i topao, ali po meni je bolji kad se potpuno ohladi ili prenoći. Nisu ostale ni mrvice...
Šljive - alternativa : uzeti pola kg svežih , tvrdjih šljiva ili ocedjene iz kompota .











Коментари

  1. Prošle sam godine radila puža sa šljivama i makom tako da mi ova kombinacija nije strana. Obožavam mak i ovaj recept mi je isto zanimljiv

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i ja sam makoljubac... u kombinaciji sa voćem savršen. Ko želi može ostavljati povratnu vezu sa sličnim receptima... blogspot nudi tu mogućnost , a i poenta je razmena recepata i upoznavanje novih ili starih na nov način :D

      Избриши
  2. Do sada sam mak jela samo u strudlama i pecivu. Malocas sam ispekla ovaj kolac i ispao je super. Hvala za ideju i recept!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман8/09/2012 12:43 PM

    obožavam mak i dopadaju mi se ovakvi kolači, nisam doduše isprobala sa šljivama ali eto gledat ću da i to isprobam, za koji dan ću i ja objaviti jedan kolač za makoljubce :)

    ОдговориИзбриши
  4. Joj, što je ovo dobro, sad sam, u dva posle ponoći pročitala mami XD stigle komšijama šljive :-D.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu