lak , brz i sočan kolač .
Sastojci :
250 gr. margarina
4 jaja
1 prašak za pecivo
200 ml slatke pavlake
300 gr. brašna
sok i rendana kora jednog limuna
200 gr. šećera
200 gr. maka
2 vanil šećera
1100 gr. otopljenih i ocedjenih šljiva iz zamrzivača
Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom , dodati brašno pomešano sa pecivom i 4 jaja i dalje mešati . Potom dodati slatku pavlaku , mak , limunov sok i mutiti dok smesa ne bude glatka i homogena.
Sipati testo u pek papirom obložen , dublji pleh prečnika 30 cm , po njemu poredjati ocedjene šljive i peći 65 minuta na 200 stepeni.
Ostaviti pola sata da se ohladi u plehu , a potom ga preneti na tacnu . Posuti prah šećerom .
Može se jesti i topao, ali po meni je bolji kad se potpuno ohladi ili prenoći. Nisu ostale ni mrvice...
Šljive - alternativa : uzeti pola kg svežih , tvrdjih šljiva ili ocedjene iz kompota .
Prošle sam godine radila puža sa šljivama i makom tako da mi ova kombinacija nije strana. Obožavam mak i ovaj recept mi je isto zanimljiv
ОдговориИзбришиi ja sam makoljubac... u kombinaciji sa voćem savršen. Ko želi može ostavljati povratnu vezu sa sličnim receptima... blogspot nudi tu mogućnost , a i poenta je razmena recepata i upoznavanje novih ili starih na nov način :D
ИзбришиDo sada sam mak jela samo u strudlama i pecivu. Malocas sam ispekla ovaj kolac i ispao je super. Hvala za ideju i recept!
ОдговориИзбришиobožavam mak i dopadaju mi se ovakvi kolači, nisam doduše isprobala sa šljivama ali eto gledat ću da i to isprobam, za koji dan ću i ja objaviti jedan kolač za makoljubce :)
ОдговориИзбришиJoj, što je ovo dobro, sad sam, u dva posle ponoći pročitala mami XD stigle komšijama šljive :-D.
ОдговориИзбриши