Пређи на главни садржај

Omiljene mi baklave


ne znam nikog ko ih ne voli...

Sastojci :
500 gr. kora za baklavu
200 gr. pečenih , oljuštenih , grubo mlevenih lešnika
500 gr. grubo mlevenih oraha
700 gr. šećera
2 šolje vode
sok jednog limuna

Priprema :
U četvrtanom , podmazanom plehu slagati kore i svaku posuti mešavinom oraha i lešnika . Kad završite isecite na kocke iili rombove i pecite na 200 stepeni 25 do 30 minuta .
Šećer kuvati sa vodom dok ne počne da peni ( ja volim da je sirup malo redji .. ne totalno ušpinovan i gust). Skloniti sa vatre i dodati limunov sok.
Preliti preko vruće baklave i ostaviti preko noći da upije sirup.




Коментари

  1. Анониман8/22/2012 9:41 AM

    odlično...


    http://nesto-netko-negdje.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Jako dobro izgledaju i recept je super, a niti ja ne znam nikoga tko ih ne voli :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман8/31/2012 6:30 PM

    Stvarno mi nije jasno kako ne znaš nikoga ko ne voli ovo????? U mojoj okolini, istina ima više osoba koje ih vole, ali ima ih dosta, ukuljučujući i mene, koji nikako ne vole baklave. Nije mi se sviđalo nikad, ni dok sam bil mala, a otkako sma starija, ovome uopće niti ne prilazim blizu, jer mi se na tome ama baš ništa ne sviđa. Nedavno mi je na jednom slavlju ovo bilo posluženo, ja svoj komad nisam ni takla - odavno sma donijela odluku da neću ni pokušavati jesti jela koja ne volim, koliko me god nutkali time.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne znam.. jer svako ko ne voli i ostavi ovakav komentar, nema hrabrosti da ostavi i ime .Baklava je naš brend, a što neki beže od naše kulture već je druga priča.

      Избриши
  4. Napokon sam uspela da i ja napravim baklavu na opste odusevljenje mojih ukucana. Hvala za ideju i podsetnik jer se verovatno sama ne bih setila da u skorije vreme napravim ovaj desert!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu