Пређи на главни садржај

Bečki kuglof


testo je mekše i vazdušastije . Takozvani šoljaš - korišćena šolja od 200 ml.
Ima dosta recepata za kuglof i svaki je dobar na svoj način .

Sastojci :
6 jaja
1 šolja šećera u prahu
2 vanil šećera
pola šolje kisele vode
pola šolje ulja
sok i kora jednog limuna
1 prašak za pecivo
50 gr. kakaoa
100 gr. suvog groždja
2 šolje brašna

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati šećer, vanil šećer , vodu , ulje i žumanca  . Mešati da ne bude grudvica .Dodati na kraju ulupana belanca i limunov sok i koru - sjediniti.  
Podeliti smesu i u jedan deo sipati kakao.
Podmazati kalup za kuglof margarinom i posuti prezlama. 
Sipati prvo svetli deo , potom tamni i posuti ravnomerno suvo groždje.
Peći na 175 stepeni 55 minuta.
Povremeno prekriti alu folijom , ako počne da gori.
Ostaviti da se ohladi 15 minuta i potom izručiti iz kalupa.
Posuti prah šećerom .
Testo nije gusto kao kod drugih kuglofa i možda će vas to uplašiti . Medjutim , stegne se prilikom pečenja .. tako da nema razloga za paniku.













Što me je posebno nasmejalo. Ako pogledate presek vidi se srce - bez ikakvog posebnog kalupa. Tako da potvrdjuje staru izreku da je svaki kolač napravljen s ljubavlju. Jeste kliše,  ali mora malo. Da razbijemo svakodnevicu.

Коментари

  1. Baš dobro izgleda i vjerujem da je mekan i ukusan. A ovo sa srcem je odlično !

    ОдговориИзбриши
  2. Sanja,svi su ti kuglofi fenomenalni...mi volimo kuglofe ,posebno uz kaficu,nekako nam bas prija,a i svecano izgledaju !!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu