Пређи на главни садржај

Dunja pod lupom FBI

FBI rukavice ovog puta kod Dunje .
Moram priznati da sam malo duže tražila recepte . Dunjin blog je prvenstveno okrenut njenom poslu ili hobiju - grnčariji , vitražima i pravljenju mozaika. Hrana je više prateći , ali ne manje važan deo njenog života. Obično kažu u zdravom telu zdrav duh , a da bi funkcionisali potrebna je i zdrava hrana.Svaka fotografija njenog bloga  ima umetničku vrednost i hranu koju sprema svojim ukućanima odiše ljubavlju . Dunja ima jednu rečenicu koja mi se svidela na blogu - da snaga , toplina, ljubav i vatra je najbolja iz hlebne zidane peći . Mislim da malo greši,  te osobine izviru iz samog čoveka . Bez ovih osobina čovek je samo šuplje drvo koje se povija pri svakom udaru vetra. Dunja drži na svom dlanu ceo svet dok je okružena porodicom , prijateljima koji je vole  i bavi se poslom koji je ispunjava.
Naići ćete na skromnu dobrodošlicu da je njen blog samo kuharski dnevnik .... ja sam zavirila  i i i i i............
Isprobala dva recepta ...
Omlet sa kukuruzom mi je zapao odmah za oko  po lakoći pripreme i odlična vege varijanta . Pridržavala sam se u velikoj meri recepta.  Pravila sam duplu meru , samo sam stavila malo više kukuruza - 450 gr. ( malo sam ga prodinstala ).  Brzo se pravi , smesa je kompaktna i sa nekom salatom ili sa kiselom pavlakom savršen doručak ili ručak za vegetarijanca. 



Drugi recept je domaći panetone . Kućna varijanta italijanskog slatkog hleba. Panetone je poznat po svom duguljastom , pečurkastom obliku . Pravi se obično u kalupu za panetone ili u glinenoj saksiji. Modernizacija je zahvatila i nas tako da morate ići u specijalizovane radnje da biste kupili glinenu saksiju- nažalost.  Ja sam se poslužila malom metalnom zdelicom promera 18 cm . Testo po receptu , sem što sam stavila 200 gr. suvog groždja. Pekla sam na 175 stepeni 55 minuta uz pokrivanje alu folijom.Na kraju sam premazala margarinom .  Odlično , vazdušasto osvežavajuće testo kojim ćete obradovati svoje ukućane. Oblik manje više nije tako ni bitan , dok ne nadjete odgovarajući kalup.


















Коментари

  1. Bas zanimljiv koncept povezivanja blogera!

    ОдговориИзбриши
  2. Divan uvod si napisala...
    Ja sam odabrala dosta recepata i uskoro zavrsavam sa isprobavanjem. :)

    ОдговориИзбриши
  3. divan post, kao i recepti koje si izabrala, na Dunjinom blogu ima stvarno predivnih jela za isprobati

    ОдговориИзбриши
  4. Panetone izgleda fenomenalno! Oduševljena sam!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala ti na toplim riječima i na posjeti mom blogu. Krasno si odradila zadatak i napravila dobar i vrlo upotrebljiv izbor. I jedno i drugo vrlo često radim. Moji to vole i za doručak i za večeru i ne dojadi im.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu