Пређи на главни садржај

Pržena crna džigerica

     Kad sam bila na Adi Taci mi je skrenula pažnju na važnost  iznutrica u ishrani i velikoj količini koenzima Q10 koji sadrže. Mada se kuvanjem 20 % razori . Ishrana je veoma bitna i njena raznovrsnost. Ne pomažu ni najskuplje kreme , ako se drže rigorozne dijete i ako uskraćujete organizmu odredjene namirnice .
Lepota ipak dolazi iznutra i nemojte pokleknuti pred raznim iskušenjima . Prskano izlazi iz mode , a jednom učinjen zahvat je nepovratan  .
Recept za žene u najboljim godinama ... i naravno za one koji vole iznutrice.

Sastojci :
1 kg crne džigerice ( teleće, jagnjeće ili jareće )
1 češnjak belog luka
1 kašičica ruzmarina
3 kašike senfa 
50 ml ulja
+
biber
1 ravna kašika soli
brašno po potrebi
ulje za prženje

Priprema :
Oprati crnu džigericu , očistiti od žilica i iseći na režnjeve . Dodati iseckan beli luk , ruzmarin, senf i ulje i marinirati 4 sata . Potom ocediti od viška tečnosti . 
Posoliti i valjati svaki komad u brašno i pržiti sa svake strane po 2 - 3 minuta. Ocediti na kuhinjskom papiru .



Коментари

  1. Ja je mariniram u mleku 2 dana ili bar jedan a mnogo je volim. jedino mi smeta što zna da prska. Evo danas sam upropastila majcu pržeći ćureću džigericu a imam kecelju koju ne koristim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D je... ima vodu... i ja je ocedim , inače su opekotine programirane . Zavisi sve od mesara vašeg poverenja. Ako je svežija , ne mora da marinira u mleku. To je već u gradu teže i izbor je manji.
      Ovako pripremljeno podseća malo na ćevape .

      Избриши
    2. Ne stavlja se džigerica u mleko zbog stajanja van frižidera, nego zbog eventualne gorčine žuči iz žučovoda

      Избриши
    3. ako žučni kanal nije dobro odstranjen , a to podrazumeva i da se odseče i okolna džigerica , ne vredi ni mleko . Čim žuč prsne ili kanal , meso postaje gorko i neupotrebljivo za ishranu.

      Избриши
  2. Ne secam se kada sam poslednju put spremala dzigericu a veoma je volim. Moja majka je przila na isti nacin a onda servirala sa reznjevima iseckanog crnog luka preko. Hvala za recept i podsetnik! Pozdrav,Goca

    ОдговориИзбриши
  3. ja volim manje više sve iznutrice pa tako i jetricu, ovako pržena je najbolja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu