pratim SALE & PEPE već duže vreme kao i svaki hobi kulinar. Provereni recepti , praćeni pouzdanim instrukcijama , dobrim savetima i estetskim slikama mami sve veći broj čitalaca i zaljubljenika u kuvanje.
Ovog puta sam se i ja ohrabrila i prijavila za test tim. Gledala sam na to kao na neku vrstu izazova, jer se retko pridržavam recepata - više spadam u odokativne kuvare.
Medjutim , sad sam se držala recepata i sve merila - to i jeste svrha testiranja .Provera recepata od običnih ljudi i razmena iskustava o eventualnim teškoćama tokom pravljenja. Da date isti recept na 100 domaćica , svaka će ga napraviti na svoj način Dobila sam dva laka i ukusna recepta ...
Recepti su licencirani i vlasništvo SALE & PEPE - decembarski broj. Tart od oraha i rikote
za 8 osoba
Sastojci :
200 gr. oraha
50 gr. brašna
140 gr. žutog šećera
40 gr. putera
300 gr. rikote
130 gr. kisele pavlake
2 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
sok od pola limuna
so
Priprema :
U blenderu izmiksajte orahe sa dve kašike žutog šećera da dobijete fine mrvice . Izvadite 3 kašike mlevenih oraha i sačuvajte ih sa strane . u ostatak mlevenih oraha dodajte brašno , puter isečen na komadiće i malo soli. Ponovo blendirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smesu rasporediti na dno i ivice kalupa za tart ( 20 cm ) obloženog papirom za pečenje. Pecite u donjem delu rerne zagrejane na 170 stepeni oko 10 - tak minuta . U medjuvremenu , izblendirajte rikotu sa jajima , preostalim šećerom , ekstraktom vanile , 2 kašičice soka od limuna, pa umešajte pavlaku.
Dobijeni krem sipajte u pečenu bazu od testa , ravnomerno rasporedite , pa vratite u rernu na 170 stepeni na još 30 minuta ili dok smesa tek ne očvrsne . izvbadite tart iz rerne , ostavite da se rashladi , prebacite u frižder na pola sata , pa ga izaditi iz kalupa i posuti orasima koje ste sačuvali sa strane.
ps.
Iznenadjujuće dobar tart. Dobar
primer ekonomičnog recepta sa malo sastojaka
od kojih možete napraviti svetski specijalitet u svoja 4 zida.
U početku me je malo brinula rikota koja je bila slanjikava i mrvičava , iako sam je isitnila u blenderu. Kisela pavlaka , limunov sok i žuti šećer su
ipak neutralizovali taj ukus . Orasi
namenjeni za koru nisu otpustili baš toliko masnoće koliko sam
očekivala , medjutim prilikom pečenja fil je otpustio malo tečnosti i kora je
bila sočna i kompaktna.
Dodala sam samo koru pola limuna u fil , daje svežinu tartu. Pridržavala
sam se striktno recepta. Koristila sam
jedino kalup za tart veličine 26 cm. Nisam imala od 20 cm. Rasporedila sam testo, ali
sledeći put kad budem pravila
povećaću recept za koru za
trećinu , a količina fila ostaje ista.
Ovaj tart spada
u red kolača kojima je potrebno vreme da razviju svoju punu aromu tako da bih
preporučila da odstoji 12 h . Orašasta kora sa blagim karamelizovanim žutim
šećerom je odlično harmonirala sa osvežavajućim filom od rikote . Mogu ovaj tart zamisliti i sa kompotom od jabuke
ili krušaka .
Gnezdašca sa krompirom
za 4 osobe
Sastojci :
600 gr. belog krompira
6 jaja
150 gr. sveže svinjske kobasice
2 glavice crnog luka
mast ili ulje za prženje
so , biber
Priprema :
Oljuštite krompire , operite ih , obrišite i izrendajte ih . Ubacite ih u cediljku i rukama dobro iscedite da izadje što više vode . Luk oljuštite , isecite na tanka rebarca i propržite u tiganju sa mesom izvadjenim iz opne kobasice dok meso ne bude rumeno sa svih strana. Ostavite smesu da se ohladi , prebacite je u sud , dodajte joj krompir, izmešajte , posolite pobiberite i pomešajte sa umućenim jajima.
Ulje ili mast rastopite na tihoj vatri u teflonskom tiganju i kada postane tečna , pojačajte vatru . Ubacujte po kašiku smese u vrelo ulje i pržite ih po nekoliko odjendom , ali ne pretrpavajte tiganj. Okrenite ih da budu reš s jedne strane i ispržite ih sa druge . ocedite ih , osušite na papirnim ubrusima i poslužite vrele.
Lepa varijacija germanskog specijaliteta
Kartofelpufer ili rošti . Ribani
krompir ,pržena kobasica i jaja su u
svakom slučaju dobitna kombinacija i ne
možete omanuti . Kao prilog ili samostalno jelo - uz pire od pečenih jabuka ili remuladi od kiselih
krastavaca uvek će naići na oduševljenje
vaših ukućana. Lak i jednostavan recept koji
mogu pripremiti i deca od 10 +, a možda
i dobar predlog za užinu .
Moja iskustva su pozitivna. Ko želi da bude član tejsting tima može se prijaviti na salepepe@atticamedia.rs . Javiće vam se ljubazna Sanja ...a sve ostalo je na vama i zavisi od vašeg kulinarskog umeća.
E Sanjci, super ti je ovo ispalo. Tart se cini kao jako fin. Inace taj tip poslastice retko pravim ali svaki put kad napravim, pitam se sto to ne radim cesce. :))
ОдговориИзбриши:D hvala... na jutarnjem Suncu je odlično izgledao. Super je ukusa ... nisam imala šta negativno da kažem. Lepo napisan recept, laka realizacija . Slike govore same za sebe. Nisam ništa menjala , ni dodavala ni oduzimala i ispalo je savršeno. Testiranje je početkom svakog meseca .
ИзбришиSuper je ispalo, svaka cast!
ОдговориИзбришиVidela i pročitala tvoje mišljenje u Sale. Recepti su im zaista tačni u gram i jedino iz tog časopisa kuvam bez greške. Kako si rekla još je i ekonomičan što u ovo vreme nije mala stvar.
ОдговориИзбришиOdličan ti je ovaj tart, volim kombinacije s ricottom,
ОдговориИзбришиa orasi su uvijek dobrodošli
Fina su ti i gnijezda s krumpirom, al ja uvijek prvo vidim slatko.:)
Tartovi su mi slaba tačka,ovaj je odličan!
ОдговориИзбришиOdlične recepte si dobila za isprobavanje, a ja se odmah bilježim za tart koji mi je super !
ОдговориИзбришиOba recepta su mi odlična, a tart bi ovih dana mogla isprobati, dopada mi se dodatak ricotte!
ОдговориИзбриши