Пређи на главни садржај

SALE & PEPE testiranje

pratim  SALE & PEPE već duže vreme kao i svaki hobi kulinar. Provereni recepti , praćeni pouzdanim instrukcijama , dobrim savetima  i estetskim slikama mami sve veći broj čitalaca i zaljubljenika u kuvanje.
Ovog puta sam se i ja ohrabrila i prijavila za test tim. Gledala sam na to kao na neku vrstu izazova, jer se retko pridržavam recepata - više spadam u odokativne kuvare. 
Medjutim , sad sam se držala recepata i sve merila - to i jeste svrha testiranja .Provera recepata od običnih ljudi i razmena iskustava o eventualnim teškoćama tokom pravljenja. Da date isti recept na 100 domaćica , svaka će ga napraviti na svoj način  Dobila sam dva laka i ukusna recepta ...
 Recepti su licencirani i vlasništvo SALE & PEPE  - decembarski broj. 

Tart od oraha i rikote 
za 8 osoba

Sastojci :
200 gr. oraha
50 gr. brašna
140 gr. žutog šećera
40 gr. putera
300 gr. rikote
130 gr. kisele pavlake
2 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
sok od pola limuna
so

Priprema :
U blenderu izmiksajte orahe sa dve kašike žutog šećera da dobijete fine mrvice . Izvadite 3 kašike mlevenih oraha i sačuvajte ih sa strane . u ostatak mlevenih oraha dodajte brašno , puter isečen na komadiće i malo soli. Ponovo blendirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smesu rasporediti na dno i ivice kalupa za tart   ( 20 cm ) obloženog papirom za pečenje. Pecite u donjem delu rerne zagrejane na 170 stepeni oko 10 - tak minuta . U medjuvremenu , izblendirajte rikotu sa jajima , preostalim šećerom , ekstraktom vanile , 2 kašičice soka od limuna, pa umešajte pavlaku. 
Dobijeni krem sipajte u pečenu bazu od testa , ravnomerno rasporedite , pa vratite u rernu na 170 stepeni na još 30 minuta ili dok smesa tek ne očvrsne . izvbadite tart iz rerne , ostavite da se rashladi , prebacite u frižder na pola sata , pa ga izaditi iz kalupa i posuti orasima koje ste sačuvali sa strane.

ps.
Iznenadjujuće dobar tart.  Dobar primer ekonomičnog recepta sa malo sastojaka  od kojih  možete napraviti  svetski specijalitet u svoja  4 zida.
U početku me je malo brinula rikota koja je bila slanjikava  i mrvičava , iako sam je isitnila u blenderu.  Kisela pavlaka , limunov sok i žuti šećer su ipak neutralizovali taj ukus .  Orasi namenjeni  za koru  nisu otpustili baš toliko masnoće koliko sam očekivala , medjutim prilikom pečenja fil je otpustio malo tečnosti i kora je bila sočna i kompaktna.
Dodala sam samo koru pola limuna u fil , daje svežinu tartu. Pridržavala sam se striktno recepta.  Koristila sam jedino kalup za tart veličine 26 cm. Nisam imala  od 20 cm. Rasporedila sam testo, ali sledeći put kad budem pravila  povećaću  recept za koru za trećinu , a količina fila ostaje ista.
Ovaj tart spada u red kolača kojima je potrebno vreme da razviju svoju punu aromu tako da bih preporučila da odstoji  12 h .  Orašasta kora sa blagim karamelizovanim žutim šećerom je odlično harmonirala sa osvežavajućim filom od rikote . Mogu  ovaj tart zamisliti i sa kompotom od jabuke ili krušaka .


Gnezdašca sa krompirom
za 4 osobe

Sastojci :
600 gr. belog krompira
6 jaja
150 gr. sveže svinjske kobasice
2 glavice crnog luka
mast ili ulje za prženje
so , biber

Priprema :
Oljuštite krompire , operite ih , obrišite i izrendajte ih . Ubacite ih u cediljku i rukama dobro iscedite da izadje što više vode . Luk oljuštite , isecite na tanka rebarca i propržite u tiganju sa mesom izvadjenim iz opne kobasice dok meso ne bude rumeno sa svih strana. Ostavite smesu da se ohladi , prebacite je u sud , dodajte joj krompir, izmešajte , posolite pobiberite i pomešajte sa umućenim jajima. 
Ulje ili mast rastopite na tihoj vatri u teflonskom tiganju i kada postane tečna , pojačajte vatru . Ubacujte po kašiku smese u vrelo ulje i pržite ih po nekoliko odjendom , ali ne pretrpavajte tiganj. Okrenite ih da budu reš s jedne strane i ispržite ih sa druge . ocedite ih , osušite na papirnim ubrusima i poslužite vrele.

ps.
Lepa varijacija germanskog specijaliteta  Kartofelpufer ili rošti .  Ribani krompir ,pržena  kobasica i jaja su u svakom slučaju dobitna kombinacija  i ne možete omanuti . Kao prilog ili samostalno jelo - uz  pire od pečenih jabuka ili remuladi od kiselih krastavaca  uvek će naići na oduševljenje vaših ukućana.  Lak i jednostavan recept koji mogu pripremiti  i deca od 10 +, a možda i dobar predlog za užinu .
 Moja iskustva su pozitivna. Ko želi da bude član tejsting tima može se prijaviti na salepepe@atticamedia.rs . Javiće vam se ljubazna Sanja ...a sve ostalo je na vama i zavisi od vašeg kulinarskog umeća.

Коментари

  1. E Sanjci, super ti je ovo ispalo. Tart se cini kao jako fin. Inace taj tip poslastice retko pravim ali svaki put kad napravim, pitam se sto to ne radim cesce. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D hvala... na jutarnjem Suncu je odlično izgledao. Super je ukusa ... nisam imala šta negativno da kažem. Lepo napisan recept, laka realizacija . Slike govore same za sebe. Nisam ništa menjala , ni dodavala ni oduzimala i ispalo je savršeno. Testiranje je početkom svakog meseca .

      Избриши
  2. Videla i pročitala tvoje mišljenje u Sale. Recepti su im zaista tačni u gram i jedino iz tog časopisa kuvam bez greške. Kako si rekla još je i ekonomičan što u ovo vreme nije mala stvar.

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan ti je ovaj tart, volim kombinacije s ricottom,
    a orasi su uvijek dobrodošli
    Fina su ti i gnijezda s krumpirom, al ja uvijek prvo vidim slatko.:)

    ОдговориИзбриши
  4. Tartovi su mi slaba tačka,ovaj je odličan!

    ОдговориИзбриши
  5. Odlične recepte si dobila za isprobavanje, a ja se odmah bilježim za tart koji mi je super !

    ОдговориИзбриши
  6. Oba recepta su mi odlična, a tart bi ovih dana mogla isprobati, dopada mi se dodatak ricotte!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu