Пређи на главни садржај

Torta od 8 jaja

 ima skroman naziv , ali definitivno jedan od mojih omiljenijih biskvita .
Prednost ovog biskvita  je što možete varirati filove  i  dobijete  izdašnu tortu.

   Sastojci za koru :
8 jaja
1 šolja za belu kafu šećera
200 gr. prženih i mlevenih lešnika
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Fil :
1 litar mleka
250 ml slatke pavlake
8 kašika šećera
500 gr. tropskog ocedjenog voća iz konzerve ili voće po želji
250 gr. žele bombona u boji 
5 pudinga ukus slatke pavlake

 Priprema :
         Umutiti penasto 8 jaja , potom dodati 1 šolju  šećera i dalje mutiti dok masa ne udvostruči svoj volumen i " pobeli ".Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju lešnike . Promešati žicom ili mikserom u prvoj brzini .
Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 cm . Peći  40- tak minuta na 175 stepeni. Kad se ohladi pečeno testo preseći dvaput i filovati filom po želji . 
            Možete umućenim kremom od vanile i čokolade , ili skuvanim pudinzima .. isto tako odgovara i ovaj fil od krem od sira ( 500 gr. krem sira, 100 gr. šećera , 100 gr. čokolade od jagode , 300 gr. seckanih jagoda  i 250 ml umućene slatke pavlake ) . Mašta može svašta , tako da vi možete izabrati  vašu omiljenu kombinaciju .
Ovaj put sam filovala ovim filom :
          Pomešati mleko i slatku pavlaku sa 8 kašika šećera i prokuvati .Dodati razmućen prašak za puding i kuvati na tihoj vatri jedan do dva minuta dok se ne zgusne. Ohladiti malo pa filovati kore i redjati tropsko voće i žele bombone po kremu . 
Ostaviti 4 sata u frižderu da se stegne.
Umutiti 4 šlaga sa kiselom vodom prema uputstvu . Ukrasiti tortu po želji , posuti perlicama i poprskati srebrnim prahom.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...