Пређи на главни садржај

Torta od 8 jaja

 ima skroman naziv , ali definitivno jedan od mojih omiljenijih biskvita .
Prednost ovog biskvita  je što možete varirati filove  i  dobijete  izdašnu tortu.

   Sastojci za koru :
8 jaja
1 šolja za belu kafu šećera
200 gr. prženih i mlevenih lešnika
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Fil :
1 litar mleka
250 ml slatke pavlake
8 kašika šećera
500 gr. tropskog ocedjenog voća iz konzerve ili voće po želji
250 gr. žele bombona u boji 
5 pudinga ukus slatke pavlake

 Priprema :
         Umutiti penasto 8 jaja , potom dodati 1 šolju  šećera i dalje mutiti dok masa ne udvostruči svoj volumen i " pobeli ".Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju lešnike . Promešati žicom ili mikserom u prvoj brzini .
Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 cm . Peći  40- tak minuta na 175 stepeni. Kad se ohladi pečeno testo preseći dvaput i filovati filom po želji . 
            Možete umućenim kremom od vanile i čokolade , ili skuvanim pudinzima .. isto tako odgovara i ovaj fil od krem od sira ( 500 gr. krem sira, 100 gr. šećera , 100 gr. čokolade od jagode , 300 gr. seckanih jagoda  i 250 ml umućene slatke pavlake ) . Mašta može svašta , tako da vi možete izabrati  vašu omiljenu kombinaciju .
Ovaj put sam filovala ovim filom :
          Pomešati mleko i slatku pavlaku sa 8 kašika šećera i prokuvati .Dodati razmućen prašak za puding i kuvati na tihoj vatri jedan do dva minuta dok se ne zgusne. Ohladiti malo pa filovati kore i redjati tropsko voće i žele bombone po kremu . 
Ostaviti 4 sata u frižderu da se stegne.
Umutiti 4 šlaga sa kiselom vodom prema uputstvu . Ukrasiti tortu po želji , posuti perlicama i poprskati srebrnim prahom.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu