Пређи на главни садржај

Ajme - Banana čatni

kad nam je Tanja zadala temu Ajme , koliko nas je  za decembar banane nisam se dugo dvoumila šta ću praviti. Odlučila sam ovoga puta da bude pikantno i nešto drugačije iako ih često koristim u šejkovima , smothijima i tortama.
Banane su kod nas malo ozloglašene " zbog velikog broja kalorija i skroba ". Te kalorije niko ne traži u grickalicama , a ipak se konzumiraju.
Banane su pune vitamina B , antioksidanata, minerala kao što su magnezijum , kalcijum i gvoždje . Imaju povoljni uticaj  na nervni sistem zbog vitamina B i crevnu floru zahvaljujući fruktozi i celulozi  koju sadrže.
U svakom slučaju , preporučuje se kao užina zato što daje osećaj sitosti i ako pojedete jednu- dve činite nešto i za svoju figuru. 
Za ovaj čatni sam koristila zelenije banane. U inostranstvu postoje posebne za kuvanje i ako ste u mogućnosti bolje su te za čatni - ne raspadaju se.

Sastojci :
800 gr. banana
450 gr. praziluka
100 ml ulja
100 gr. suvog groždja 
100 gr. senfa
1 kašičica karija
150 ml belog balzamikovog sirćeta
6 kašika šećera
1 ravna kašika soli 
450 gr. očišćenog, iseckanog  ananasa ( NIKAKO konzervisanog )
biber
1 kesica konzervansa

Priprema :
Zagrejati ulje i pržiti praziluk par minuta . Potom dodati šećer i kari - promešati i na kraju ananas i sirće . Dinstati na slaboj vatri ( 1- 1,5 ) oko 15 -tak minuta.
Dodati senf, so, seckane banane , suvo groždje , pobiberiti - promešati i na tihoj vatri kuvati oko desetak minuta dok tečnost ne isahne. Na kraju dodati konzervans .
Sipati čatni u tri tegle ( 3 x 800 gr. ) i staviti  desetak minuta na 100 stepeni u rernu da " uhvati koricu ". 
Zatvoriti čistim poklopcima . 
Servirati uz crvena mesa ili piletinu .  






Коментари

  1. eee super zvuci ovaj chatni! ja sam onomad radila sa tresnjama i kruskama, a i ovaj sa bananama zvuci veoma primamljivo.. morat cu ga isprobati =)

    ОдговориИзбриши
  2. i ja volim čatnije ... malo pirinča, piletine , čatni i preprženi susam... primer savršenog ručka.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim ;atni ali ovaj je verovatno suviše egzotičan za moj ukus najiskrenije da ti kažem.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu