Пређи на главни садржај

Dajem svoje kraljevstvo za jedan Milkicin kolač- FBI i ja

FBI rukavice ovog puta kod Milkice u gostima.
Milkicin blog Mimi's Kingdom  pratim skoro od samog početka . Njen blog je za  mene pojam zdrave hrane i njegova primena  u moderno vreme, a da pritom bude izuzetno ukusna. Iako nisam vegetarijanac , postoje periodi kad se posvetim vege hrani . Organizam ne zahteva uvek mesnatu i kaloričnu hranu i potrebna je neka vrsta predaha i regeneracije - a to možete postići samo zelenišem.  Ako ste vegetarijanac, Milkicin blog je pravo mesto za vas. Jela su brižljivo kombinovana sa začinima , biljčicama i blago nadahnuta mediteranom i makrobiotikom. Milkica je član Mezze tima i u saradnji sa ostalim blogerima svaki mesec uredjuju i izdaju novo izdanje Mezze online magazina u kome možete naći i recepte iz prošlosti , kao i razne specijalitete svetske kuhinje , kao i preporuku gde izaći i šta kupiti. 
Iako ima dosta obaveza , uvek isproba i recepte drugih blogera  i učestvuje u medjunarodnim izazovima .
Pogadjate već šta sam spremila iz njene receptoteke ? Sušeni kivi , naravno ... iako je bila nadahnuta Neveninim sušenim jagodama.  U poslednje vreme me zanima makrobiotika i mogu preporučiti još jedan sličan blog - možete videti ovde .
Milkica  mi je od početka bila jedan od favorita- ideja je bila primenjiva na našem podneblju bez nekih skupih kuhinjskih aparata . Recept je izuzetno lak . Kivi se bez problema suši i što je najbitnije nema dodatnih šećera i može se primeniti i na drugo tropsko voće. 
Naravno, potom su sledile kuglice  sa belom čokoladom . Kombinacija sastojaka je savršena . Bela čokolada , marcipan ,  kokos i sušeni kivi se perfektno nadopunjuju . Ja sam bila malo hrabrija pa sam stavila 100 gr. sušenog kivija . Postoji jedna mana kod ovih kuglica- izazivaju zavisnost . 
 I na kraju , pošto je ovaj mesec u znaku zaljubljenosti napravila sam Minjon tortu . Drugu koru sam zamenila kokosovim brašnom- silom prilika. Orasi baš ne zadovoljavaju neki kvalitet ove godine verovatno zbog suše . Sve ostalo po receptu. šta reći... slika valjda sama govori . Ja obično odnesem parče torte nekome; ovog puta nije ostala ni mrvica. Konstatacija mojih ukućana : " Prava domaća ! " valjda dovoljno govori. 

Svakoga častim virtuelnim parčetom torte :D
Inspiraciju za naslov za ovaj post sam našla u današnjim najnovijim  vestima o pronalasku posmrtnih ostataka Riharda III  čije su reči nadaleko poznate : " Konja ! Konja! Dajem kraljevstvo za konja! " Putem DNA i rodjaka 17 kolena je utvrdjeno je da se radi o njemu i da će njegovi ostaci biti sahranjeni u Lankasterskoj katedrali .Pronadjen je u industrijskoj zoni Londona i u minut do 12 , jer njegov potomak je poslednji u lozi i bez naslednika. Mene istorija oduševljava ... i ovo otkriće.
Dobro... kakve veze to ima sa postom ? Pa nekad su neke tajne i blaga skrivene tu pored nas , a da ih ne vidimo i treba ih otkriti dok ne bude kasno.
Kao i svako kraljevstvo i Mimi's kingdom ima svoja blaga i raspolaže čitavom riznicom primenjivih recepata u svakodnevici. I kao svaka kraljica , drži cepter čvrsto u ruci .






Коментари

  1. ovo sve tako dobor izgleda, a naročito me mami ova torta!

    ОдговориИзбриши
  2. Sanja, hvala na ovom postu! :) Zaista si me obradovala svojim rečima i nekako sam se i postidela. Drago mi je da ti se dopalo isprobano, a posebno mi je drago što si probala kivi i kuglice sa njim. :) To me baš oduševilo!
    Puno te pozdravljam!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Sve odlično izgleda, a kod Milkice se stvarno ima što naći za probu...

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan izbor iz Milkicinog kraljevstva si napravila i sve super pripremila, ali torta mi se posebno sviđa !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu