Riblje ćufte sa tagliatelama

 Nešto mi se ne mili ovih dana da listam  novine.Potresaju nas  skandali oko onog najneophodnijeg - hrane. Počev od mleka obogaćenog aflatoksinima i parole " svi smo mi Snežana " iz bajke , preko nedoumice da li sam silom prilika ipak jela konjsko meso u inostranstvu i odluke da ako opet odem da se hranim isključivo vege  , do najnovije vesti da je i rečna riba zaražena mlečnim crvom vidljivim na oko koji eto i nije baš toliki problem ako se termički obradi . Pa dobro , nije problem ako ste u survivoru ... ovako bogme jeste ... 
Teško je govoriti o zdravoj ishrani , ako sve što kupite sadrži prekomernu dozu hormona ili pesticida. I onda se čudimo , odakle toliko alergija... 
Okušala sam svoju sreću i napravila testeninu sa kineskim šampinjonima i oslićem iz uvoza u stilu " ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine " . Veoma poznata rečenica - ono što nas ne ubije u svakom slučaju nas ojača na ovom primeru dobija na snazi.

Sastojci za ćufte :
550 gr. otopljenih fileta oslića ili pangasiusa 
75 gr. mrvica 
2 jaja
soli po ukusu i bibera
+
300 gr. tagliatela od Panone ili širokih rezanaca od Vitoga 
400 gr. ocedjenih seckanih šampinjona 
200 ml vode 
1 kašika vegete 
1 kašika sirćeta
pola kašičice šećera
2 kašike soja sosa
mirodjije po ukusu

Priprema :
Prokuvati oslića 5 minuta u posoljenoj vodi i ocediti . Ohladiti . Rukama iskidati filete , dodati prezle i jaja , posoliti i pobiberiti po ukusu . Mokrim rukama oblikovati kuglice . Pržiti u dubljem ulju sa svih strana oko 4- 5 minuta. Ocediti na kuhinjskom papiru. 
Skuvati testeninu prema uputstvu .
U malo ulja prodinstati šampinjone oko 10 - tak minuta . Dodati vegetu , pošećeriti ,pobiberiti i preliti vodom . Kuvati dok se tečnost ne reducira . Na kraju dodati kašiku sirćeta, soja sos i seckanu mirodjiju . Poredjati ćufte u sosu od šampinjona i ostaviti ih  5 minuta da " vuku ".Potom izvaditi i  pomešati šampinjone sa skuvanom testeninom. 
Ako se ovih dana osećate kao Lukrecija Bordžija i postavljate sebi večito hamletovsko pitanje biti il ne biti ili kuvati il ne kuvati , znajte da niste same u toj dilemi ...  








Коментари

  1. Potpuno razumijem tvoju dilemu. Sve cesce skandali sa hranom. Najvise volim kad hranu pripremim sama i radujem se ljetu kad cu moci nesto i sama uzgojiti :) Prskano voce i povrce je isto veliki problem.
    Odlicne cufte, isprobacu, volim oslic :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ćufte su super, može i sa svježim oslićima, još uvijek tu more nije tako zagađeno. Inače mi oslić nije izdašan jer je ko pjenica ali je tu super pojačan. Isprobat ću

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama