Nešto mi se ne mili ovih dana da listam novine.Potresaju nas skandali oko onog najneophodnijeg - hrane. Počev od mleka obogaćenog aflatoksinima i parole " svi smo mi Snežana " iz bajke , preko nedoumice da li sam silom prilika ipak jela konjsko meso u inostranstvu i odluke da ako opet odem da se hranim isključivo vege , do najnovije vesti da je i rečna riba zaražena mlečnim crvom vidljivim na oko koji eto i nije baš toliki problem ako se termički obradi . Pa dobro , nije problem ako ste u survivoru ... ovako bogme jeste ...
Teško je govoriti o zdravoj ishrani , ako sve što kupite sadrži prekomernu dozu hormona ili pesticida. I onda se čudimo , odakle toliko alergija...
Okušala sam svoju sreću i napravila testeninu sa kineskim šampinjonima i oslićem iz uvoza u stilu " ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine " . Veoma poznata rečenica - ono što nas ne ubije u svakom slučaju nas ojača na ovom primeru dobija na snazi.
Sastojci za ćufte :
550 gr. otopljenih fileta oslića ili pangasiusa
75 gr. mrvica
2 jaja
soli po ukusu i bibera
+
300 gr. tagliatela od Panone ili širokih rezanaca od Vitoga
400 gr. ocedjenih seckanih šampinjona
200 ml vode
1 kašika vegete
1 kašika sirćeta
pola kašičice šećera
2 kašike soja sosa
mirodjije po ukusu
Priprema :
Prokuvati oslića 5 minuta u posoljenoj vodi i ocediti . Ohladiti . Rukama iskidati filete , dodati prezle i jaja , posoliti i pobiberiti po ukusu . Mokrim rukama oblikovati kuglice . Pržiti u dubljem ulju sa svih strana oko 4- 5 minuta. Ocediti na kuhinjskom papiru.
Skuvati testeninu prema uputstvu .
U malo ulja prodinstati šampinjone oko 10 - tak minuta . Dodati vegetu , pošećeriti ,pobiberiti i preliti vodom . Kuvati dok se tečnost ne reducira . Na kraju dodati kašiku sirćeta, soja sos i seckanu mirodjiju . Poredjati ćufte u sosu od šampinjona i ostaviti ih 5 minuta da " vuku ".Potom izvaditi i pomešati šampinjone sa skuvanom testeninom.
Ako se ovih dana osećate kao Lukrecija Bordžija i postavljate sebi večito hamletovsko pitanje biti il ne biti ili kuvati il ne kuvati , znajte da niste same u toj dilemi ...
Potpuno razumijem tvoju dilemu. Sve cesce skandali sa hranom. Najvise volim kad hranu pripremim sama i radujem se ljetu kad cu moci nesto i sama uzgojiti :) Prskano voce i povrce je isto veliki problem.
ОдговориИзбришиOdlicne cufte, isprobacu, volim oslic :)
Ćufte su super, može i sa svježim oslićima, još uvijek tu more nije tako zagađeno. Inače mi oslić nije izdašan jer je ko pjenica ali je tu super pojačan. Isprobat ću
ОдговориИзбриши