Gabon torta sa bademima


Tema u aprilu " Domaćica meseca " su bile čokoladne torte od 1 do 1, 5 kg na moju veliku radost . Torte su moj omiljeni teren , pogotovu čokoladne . Odlučila sam se za Gabon tortu . Originalna Gabon se pravi sa orasima , u nedostatku dobrih oraha poslužili su i bademi .
I pored početnih teškoća u nabavljanju odredjenih sastojaka i nestajanja struje , nisam odustala od ideje da napravim uskršnjeg zeku za mališane iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici . Morala sam birati izmedju težine i izgleda i izabrala sam na kraju ipak izgled . Kolačarsko testo je dalo težinu torti , pa moram priznati bila je teža  .  Torte sam do sada ukrašavala šlagovima i ukrasnim mrvicama , perlama. Sad sam otišla  korak dalje , skočila u " hladnu " vodu i oprobala se sa ukrašavanjem kolačarskim testom. Moj prvenac i nije tako loš , a najbitnije je da smo našim čokoladnim tortama izmamile osmeh na lice mališana.

Za početak
Sastojci za fil :
300 gr. čokolade
200 gr. šećera
kora jedne narandže
12 žumanaca
150 ml slatke pavlake
kašičica ruma
4 kašike vode
1 prašak za puding ukus čokolade
sok pola narandže
250 gr. margarina

Sastojci za koru :
12 belanaca
12 kašika šećera
kora od dve narandže
200 gr.. mlevenih badema
4 kašike brašna
1 ravna kašika praška za pecivo
6 kašika fila
+ sok dve narandže
Priprema :
Fil : u secku isitniti narandžinu koru sa šećerom . Umutiti penasto žumanca, dodati šećer sa naranžinom korom , čokoladu ,rum , slatku pavlaku i dalje mešati  na pari . Kad se smesa zagreje , dodati razmućen u vodi prašak za puding i mešati dok se krem ne zgusne . Skloniti sa vatre , dodati narandžin sok i ohladiti.
Odvojiti 6 kašika fila za koru , a preostali krem umutiti penasto  sa margarinom.
Kora :
Šećer u secku isitniti sa narandžinom korom. Umutiti penasto belanca , dodati šećer sa narandžinom korom ,  prosejano brašno sa praškom za pecivo , mlevene bademe i 6 kašika fila . Sipati smesu u pek papirom obložen srcasti kalup dimenzija 22 cm . Peći 60- tak minuta uz povremeno  prekrivanje alu folijom .
Ispečenu koru preseći triput , natapati narandžinim sokom i premazati tortu filom unutra i spolja.
Obojiti dve trećine kolačarskog testa jednom kesicom crvene boje i presvući tortu , napraviti nosić , mašnu . Od preostalog belog kolačarskog testa oblikovati zečiju glavu , šape i jaje - za iscrtavanje očiju sam koristila čačkalicu . Za žumance obojiti smesu žutom bojom.
Figure se moraju sušiti na sobnoj temperaturi dan - dva .
ps.pod narandžinom korom podrazumevam njen narandžasti deo . Beo je gorak i nije jestiv. U merkuru imate ljuštilicu koja olakšava posao ( na slici ) .Kad usitnite šećer sa narandžinom korom ima ukus cedevite .
Postoje oprečna mišljenja u vezi narandžine kore  da li su prskane- neprskane . U suštini sve što kupite je prskano , samo se postavlja  pitanje kako ćete ga dalje obraditi . Duže pranje toplom vodom može rešiti problem , a za hard core korisnike postoji anti pesticid prašak u prodavnicama zdrave hrane koji za pola sata izvlači pesticide iz voća.
Ljuštilica za limun i narandžu


Ko nas je ocenjivao i kakva je bila atmosfera pročitajte u najnovijem broju " Pošalji recept "  .
Ja sam osvojila treće mesto :D
Zahvaljujem se vinariji " Zvonko Bogdan" na kutiji vina . Oduševljena sam crvenim " Život teče" koje je osvojilo bronzu na Medjunarodnom sajmu vina  i belim " Pinot blank " koje je osvojilo srebro.
Zahvaljujem se izdavačkoj kući Prometej na kuvaru " Majstorije od 1000 recepata "  Anke Nane Djukić iz koje ću isprobati par recepata i objaviti na blogu. Knjiga obiluje starim , tradicionalnim jelima i must have je svakog ozbiljnijeg kulinara. 


Коментари

  1. Svaka čast na ovako lepo napravljenoj torti i pored svih poteškoća koje si imala i oduševljena sam tvojim Kuvarom.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар