Пређи на главни садржај

Gabon torta sa bademima


Tema u aprilu " Domaćica meseca " su bile čokoladne torte od 1 do 1, 5 kg na moju veliku radost . Torte su moj omiljeni teren , pogotovu čokoladne . Odlučila sam se za Gabon tortu . Originalna Gabon se pravi sa orasima , u nedostatku dobrih oraha poslužili su i bademi .
I pored početnih teškoća u nabavljanju odredjenih sastojaka i nestajanja struje , nisam odustala od ideje da napravim uskršnjeg zeku za mališane iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici . Morala sam birati izmedju težine i izgleda i izabrala sam na kraju ipak izgled . Kolačarsko testo je dalo težinu torti , pa moram priznati bila je teža  .  Torte sam do sada ukrašavala šlagovima i ukrasnim mrvicama , perlama. Sad sam otišla  korak dalje , skočila u " hladnu " vodu i oprobala se sa ukrašavanjem kolačarskim testom. Moj prvenac i nije tako loš , a najbitnije je da smo našim čokoladnim tortama izmamile osmeh na lice mališana.

Za početak
Sastojci za fil :
300 gr. čokolade
200 gr. šećera
kora jedne narandže
12 žumanaca
150 ml slatke pavlake
kašičica ruma
4 kašike vode
1 prašak za puding ukus čokolade
sok pola narandže
250 gr. margarina

Sastojci za koru :
12 belanaca
12 kašika šećera
kora od dve narandže
200 gr.. mlevenih badema
4 kašike brašna
1 ravna kašika praška za pecivo
6 kašika fila
+ sok dve narandže
Priprema :
Fil : u secku isitniti narandžinu koru sa šećerom . Umutiti penasto žumanca, dodati šećer sa naranžinom korom , čokoladu ,rum , slatku pavlaku i dalje mešati  na pari . Kad se smesa zagreje , dodati razmućen u vodi prašak za puding i mešati dok se krem ne zgusne . Skloniti sa vatre , dodati narandžin sok i ohladiti.
Odvojiti 6 kašika fila za koru , a preostali krem umutiti penasto  sa margarinom.
Kora :
Šećer u secku isitniti sa narandžinom korom. Umutiti penasto belanca , dodati šećer sa narandžinom korom ,  prosejano brašno sa praškom za pecivo , mlevene bademe i 6 kašika fila . Sipati smesu u pek papirom obložen srcasti kalup dimenzija 22 cm . Peći 60- tak minuta uz povremeno  prekrivanje alu folijom .
Ispečenu koru preseći triput , natapati narandžinim sokom i premazati tortu filom unutra i spolja.
Obojiti dve trećine kolačarskog testa jednom kesicom crvene boje i presvući tortu , napraviti nosić , mašnu . Od preostalog belog kolačarskog testa oblikovati zečiju glavu , šape i jaje - za iscrtavanje očiju sam koristila čačkalicu . Za žumance obojiti smesu žutom bojom.
Figure se moraju sušiti na sobnoj temperaturi dan - dva .
ps.pod narandžinom korom podrazumevam njen narandžasti deo . Beo je gorak i nije jestiv. U merkuru imate ljuštilicu koja olakšava posao ( na slici ) .Kad usitnite šećer sa narandžinom korom ima ukus cedevite .
Postoje oprečna mišljenja u vezi narandžine kore  da li su prskane- neprskane . U suštini sve što kupite je prskano , samo se postavlja  pitanje kako ćete ga dalje obraditi . Duže pranje toplom vodom može rešiti problem , a za hard core korisnike postoji anti pesticid prašak u prodavnicama zdrave hrane koji za pola sata izvlači pesticide iz voća.
Ljuštilica za limun i narandžu


Ko nas je ocenjivao i kakva je bila atmosfera pročitajte u najnovijem broju " Pošalji recept "  .
Ja sam osvojila treće mesto :D
Zahvaljujem se vinariji " Zvonko Bogdan" na kutiji vina . Oduševljena sam crvenim " Život teče" koje je osvojilo bronzu na Medjunarodnom sajmu vina  i belim " Pinot blank " koje je osvojilo srebro.
Zahvaljujem se izdavačkoj kući Prometej na kuvaru " Majstorije od 1000 recepata "  Anke Nane Djukić iz koje ću isprobati par recepata i objaviti na blogu. Knjiga obiluje starim , tradicionalnim jelima i must have je svakog ozbiljnijeg kulinara. 


Коментари

  1. Svaka čast na ovako lepo napravljenoj torti i pored svih poteškoća koje si imala i oduševljena sam tvojim Kuvarom.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu