Пређи на главни садржај

Kolačarsko testo


Ne bih se usudila na ovu avanturu , ali sve je počelo sa rečju :  " Nema !" Tako je priča počela , a tako se i završila . 
Nisam na vreme obezbedila fondan , pa sam prešla na drugu soluciju da ga napravim sama . Otišla sam u apoteku u nadi da ću naći glicerin , koji mi je preko potreban za pravljenje fondana da bi mi ljubazna apotekarka rekla da ga NEMA. Uf, dobro .. Ok ! Nema . 
Dakle plan C. Napraviću od ratluka . Ulazim u susednu radnju i vrtim se u krug i nekako nadjem poslednja tri ratluka od vanile . Pomislih : " Dobro je ! Našla sam bar to . " Ali avaj , moja sreća je kratko trajala , jer za bojenje testa mi je trebala kolačarska boja koja se eto RASPRODALA. U svakoj nesreći ima sreće - setila sam se da još uvek imam dve kesice kolačarskih boja - žute i crvene. 
Zbog afere aflotoksina nisam našla pravo mleko u prahu  - NEMA , pa je poslužila i zamena . 
Došla kući  i taman kad sam istopila ratluk nestala struja tako da sam mesila testo pod svećom . 
I NEMA struje , nema .. nije je bilo tri sata .
Kao i svaki amater NEMAM pojma . Na početku sam napravila grešku , da oblikujem figurice dok je smesa mlaka . Čovek se uči na svojim greškama .
Imala sam neke receptiće vezane za ovu temu , ali je na svakom bilo znak pitanja.
Svi su bili neodredjeni u stilu srazmera 2 srazmere ratluka : 1 srazmera šećera u prahu . I eto pomešate gustin , mleko u prahu i malo osećaja u rukama i dobijete kolačarsko testo.  
Suludo je očekivati od majstora svog zanata da vam otkrije slastičarsku tajnu do koje je došao/la isprobavanjem dugi niz godina i da vam to otkrije u par sekundi- znači , NEMA šanse. 
Ja sam napravila ovako . Možda nije pravi , ali u svakom slučaju jeftinija alternativa fondanu i gum pasti .
Po ukusu podseća na belu čokoladu .
Dobijete 1,5 kg kolačarskog testa .. znači , NEMA da fali . :D

Sastojci :
480 gr. ratluka od vanile
10 kašika mleka u prahu
7 kašika šećera u prahu
10 kašika gustina

1 belance
+ 1250 gr. šećera u prahu

Priprema :
  Nožem usitniti ratluk . Zagrejati 100 ml vode i dodati iseckani ratluk. Kuvati dok se ne istopi . Umutiti jedno belance i dodati  gustin, 7 kašika šećera u prahu i mleko u prahu. Na kraju pomešati sa istopljenim ratlukom . Dodavati uz stalno mešenje preostali šećer u prahu . Ostaviti preko noći da se ohladi i obojiti po želji , presvući tortu i oblikovati željene oblike. 
Za presvlačenje torte je bolje da testo bude još mlako , a za oblikovanje figurica da se potpuno ohladi.
Čuvati u frižderu , možete u kesi . 

Коментари

  1. Odlično si se snašla i na kraju napravila svoje tijesto koje meni skroz dobro zvuči i izgleda. Inače i ja kada nešto krenem raditi nema toga čega "nema" da bi me zaustavilo, kako -tako napravim :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...