Ne bih se usudila na ovu avanturu , ali sve je počelo sa rečju : " Nema !" Tako je priča počela , a tako se i završila .
Nisam na vreme obezbedila fondan , pa sam prešla na drugu soluciju da ga napravim sama . Otišla sam u apoteku u nadi da ću naći glicerin , koji mi je preko potreban za pravljenje fondana da bi mi ljubazna apotekarka rekla da ga NEMA. Uf, dobro .. Ok ! Nema .
Dakle plan C. Napraviću od ratluka . Ulazim u susednu radnju i vrtim se u krug i nekako nadjem poslednja tri ratluka od vanile . Pomislih : " Dobro je ! Našla sam bar to . " Ali avaj , moja sreća je kratko trajala , jer za bojenje testa mi je trebala kolačarska boja koja se eto RASPRODALA. U svakoj nesreći ima sreće - setila sam se da još uvek imam dve kesice kolačarskih boja - žute i crvene.
Zbog afere aflotoksina nisam našla pravo mleko u prahu - NEMA , pa je poslužila i zamena .
Došla kući i taman kad sam istopila ratluk nestala struja tako da sam mesila testo pod svećom .
I NEMA struje , nema .. nije je bilo tri sata .
Kao i svaki amater NEMAM pojma . Na početku sam napravila grešku , da oblikujem figurice dok je smesa mlaka . Čovek se uči na svojim greškama .
Imala sam neke receptiće vezane za ovu temu , ali je na svakom bilo znak pitanja.
Svi su bili neodredjeni u stilu srazmera 2 srazmere ratluka : 1 srazmera šećera u prahu . I eto pomešate gustin , mleko u prahu i malo osećaja u rukama i dobijete kolačarsko testo.
Suludo je očekivati od majstora svog zanata da vam otkrije slastičarsku tajnu do koje je došao/la isprobavanjem dugi niz godina i da vam to otkrije u par sekundi- znači , NEMA šanse.
Ja sam napravila ovako . Možda nije pravi , ali u svakom slučaju jeftinija alternativa fondanu i gum pasti .
Po ukusu podseća na belu čokoladu .
Dobijete 1,5 kg kolačarskog testa .. znači , NEMA da fali . :D
Sastojci :
480 gr. ratluka od vanile
10 kašika mleka u prahu
7 kašika šećera u prahu
10 kašika gustina
1 belance
+ 1250 gr. šećera u prahu
Priprema :
Nožem usitniti ratluk . Zagrejati 100 ml vode i dodati iseckani ratluk.
Kuvati dok se ne istopi . Umutiti jedno belance i dodati gustin, 7
kašika šećera u prahu i mleko u prahu. Na kraju pomešati sa istopljenim
ratlukom . Dodavati uz stalno mešenje preostali šećer u prahu . Ostaviti
preko noći da se ohladi i obojiti po želji , presvući tortu i
oblikovati željene oblike.
Za presvlačenje torte je bolje da testo bude još mlako , a za oblikovanje figurica da se potpuno ohladi.
Čuvati u frižderu , možete u kesi .
Odlično si se snašla i na kraju napravila svoje tijesto koje meni skroz dobro zvuči i izgleda. Inače i ja kada nešto krenem raditi nema toga čega "nema" da bi me zaustavilo, kako -tako napravim :)
ОдговориИзбриши