Пређи на главни садржај

Mafini u korpici sa crvenim pasuljom


i slaninicom pride, naravno . 
Tema ovog meseca " Domaćice meseca " su bili slani mafini . Možete pustiti maštu na volju i  osnovni recept za mafine obogatiti povrćem , sirevima , mesom ...
Ja sam se opredelila za kombinaciju crvenog pasulja ( bogat Mg ) , kukuruznog brašna, kukuruza šećerca + slaninice : red mesa , red masti . Ideja sa korpicama od kora nije nova , ali veoma zahvalna i dekorativna  u slučajevima kad ne želite da se pečeni mafini zalepe za teflon . 
Smesa za 24 mafina .

Sastojci :
100 gr. mesnate slanine
1 češanj belog luka
čilija po ukusu - ja sam stavila na  vrh noža
1 kašičica karija
250 gr. crvenog pasulja iz konzerve
125 gr. kukuruza šećerca
1 seckana paprika 
200 gr. brašna
200 gr. kukuruzno brašno
15 gr. praška za pecivo
60 ml ulja
300 gr. kisele pavlake
100 ml jogurta
3 jaja
soli po ukusu - zavisi od slanine ( pola kašičice )
bibera po ukusu
+
za ukrašavanje :
pržene slanine
ploške krastavca
sir isečen na trougle
kisela pavlaka

Priprema :
Ispržiti iseckanu slaninu na malo ulja sa seckanim belim lukom. Posuti cari , malo  propržiti i dodati pasulj i kukuruz šećerac i dinstati 5 minuta. Ohladiti .
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa kukuruznim brašnom. Sipati jogurt , kiselu pavlaku, papriku i  dinstanu smesu sa svom masnoćom koju je slanina pustila . Sjediniti da ne bude grudvica. 
Na kraju dodati jaja ( ne moraju biti umućena ). Začiniti čilijem, pobiberiti  i posoliti - sve zavisi od slanoće slanine .  
Nauljiti otvore kalupa za mafine .  Iseći kore za gibanicu ( ne treba vam celo pakovanje , samo dva " kaiša " ) na kvadrate 10 x 10 cm . Stavljati po dva  kvadratića u svaki otvor i sipati po tri kašike smese . 
Peći na 200 stepeni 27 - 30 minuta.
Ostaviti 5 do 10 minuta u kalupu i potom pažljivo izvaditi. 
Ukrasiti po želji . Na slici  sa prženom slaninicom, krastavcem i kačkavaljem i kiselom pavlakom.
Ovim receptom sam osvojila 4 mesto. Konkurencija jaka, mafini raznovrsni .
 Zahvaljujem se izdavačkoj kući " Prometej " na knjizi " Zdravi 100 godina " autor Radovan Ždrale .
Sad je letnja pauza. Ko želi humanitarna akcija se nastavlja u semptembru . Informacije u časopisu " Pošalji recept".
U svakom slučaju  novo iskustvo , prilika za nova poznanstva i da se upoznate sa drugačijim pristupom u radu - kuvanju i naravno dobro delo .









Коментари

  1. Bravo na ucescu i na lepom plasmanu, a najlepsi je ipak karakter cele akcije i to sto ste nekome taj jedan dan ucinili posebnim.:)) Originalna ideja za mafine, izgledaju vrlo cool u hrskavim korpicama.:))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu