Пређи на главни садржај

Mafini u korpici sa crvenim pasuljom


i slaninicom pride, naravno . 
Tema ovog meseca " Domaćice meseca " su bili slani mafini . Možete pustiti maštu na volju i  osnovni recept za mafine obogatiti povrćem , sirevima , mesom ...
Ja sam se opredelila za kombinaciju crvenog pasulja ( bogat Mg ) , kukuruznog brašna, kukuruza šećerca + slaninice : red mesa , red masti . Ideja sa korpicama od kora nije nova , ali veoma zahvalna i dekorativna  u slučajevima kad ne želite da se pečeni mafini zalepe za teflon . 
Smesa za 24 mafina .

Sastojci :
100 gr. mesnate slanine
1 češanj belog luka
čilija po ukusu - ja sam stavila na  vrh noža
1 kašičica karija
250 gr. crvenog pasulja iz konzerve
125 gr. kukuruza šećerca
1 seckana paprika 
200 gr. brašna
200 gr. kukuruzno brašno
15 gr. praška za pecivo
60 ml ulja
300 gr. kisele pavlake
100 ml jogurta
3 jaja
soli po ukusu - zavisi od slanine ( pola kašičice )
bibera po ukusu
+
za ukrašavanje :
pržene slanine
ploške krastavca
sir isečen na trougle
kisela pavlaka

Priprema :
Ispržiti iseckanu slaninu na malo ulja sa seckanim belim lukom. Posuti cari , malo  propržiti i dodati pasulj i kukuruz šećerac i dinstati 5 minuta. Ohladiti .
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa kukuruznim brašnom. Sipati jogurt , kiselu pavlaku, papriku i  dinstanu smesu sa svom masnoćom koju je slanina pustila . Sjediniti da ne bude grudvica. 
Na kraju dodati jaja ( ne moraju biti umućena ). Začiniti čilijem, pobiberiti  i posoliti - sve zavisi od slanoće slanine .  
Nauljiti otvore kalupa za mafine .  Iseći kore za gibanicu ( ne treba vam celo pakovanje , samo dva " kaiša " ) na kvadrate 10 x 10 cm . Stavljati po dva  kvadratića u svaki otvor i sipati po tri kašike smese . 
Peći na 200 stepeni 27 - 30 minuta.
Ostaviti 5 do 10 minuta u kalupu i potom pažljivo izvaditi. 
Ukrasiti po želji . Na slici  sa prženom slaninicom, krastavcem i kačkavaljem i kiselom pavlakom.
Ovim receptom sam osvojila 4 mesto. Konkurencija jaka, mafini raznovrsni .
 Zahvaljujem se izdavačkoj kući " Prometej " na knjizi " Zdravi 100 godina " autor Radovan Ždrale .
Sad je letnja pauza. Ko želi humanitarna akcija se nastavlja u semptembru . Informacije u časopisu " Pošalji recept".
U svakom slučaju  novo iskustvo , prilika za nova poznanstva i da se upoznate sa drugačijim pristupom u radu - kuvanju i naravno dobro delo .









Коментари

  1. Bravo na ucescu i na lepom plasmanu, a najlepsi je ipak karakter cele akcije i to sto ste nekome taj jedan dan ucinili posebnim.:)) Originalna ideja za mafine, izgledaju vrlo cool u hrskavim korpicama.:))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...