Пређи на главни садржај

Na kuruzovinu - slana verzija reloaded

Na kuruzovinu je tipičan vojvodjanski recept , iako u originalu samo u slatkoj verziji. Kiselo testo popskano putrom , šećerom i cimetom  i obmotano oko kuruzovine prosto vam mami osmeh na lice kad zagrizete . 
Medjutim kao neko ko voli slaniše , pokušaću da vas upoznam i sa slanom verzijom. Posle par puta isprobavanja  došla sam do konačnog recepta koji vas neće ostaviti ravnodušnim. 
Kiselo testo u kombinaciji sa kačkavaljem , Kosmajskom dimljenom budjolom pečeno na kuruzovini mora biti ultimativnog ukusa . Drugačije rečeno - dok ne probate nećete verovati.

Sastojci za 50 kiflica:
1 kg brašna tip 400
1 ravna kašika soli
pola kašičice šećera
250 ml mlake vode
250 ml mlakog mleka
30 gr. svežeg kvasca
6 kašika ulja
2 žumanca
+
100 gr. Kosmajske budjole
200 gr. kačkavalja
100 gr. margarina
1 žumance 
tri kašike mleka
50 gr. susama

Priprema :
Prosejati brašno i napraviti udubljenje šakom. Rastopiti kvasac , so i šećer  u mleku i vodi i  sipati u brašno. Dodati ulje i 2 žumanca i mesiti testo dok se ne odvoji od ruke . Ostaviti leti pola sata na toplom mestu da udvostruči svoj volumen ( zimi traje duže sat do sat i po ).
Testo oklagijom rastanjiti na pola cm debljine. Narendati margarin .
U secku isitniti kačkavalj i budjolu i posuti po testu. 
Potom sklopiti kao knjigu :
prvo donju stranu prema sredini , potom gornju , zatim levu prema sredini i desnu stranu preko levog preklopa. 
Ostaviti tako sklopljeno testo pola sata u frižderu.
Potom rastanjiti na pola cm debljine . Testo preseći horizontalno , a potom seći vertikalno na 1 cm debele kaiševe  . 
Namotavati na kuruzovinu s desna na levo . Pomešati žumance i mleko i time premazati svaku kiflicu i posuti susamom. 
Stavljati u pek papirom obložen pleh , ostaviti ih pola sata da se dižu  i potom peći na 180 stepeni 30 minuta.
Izvaditi kuruzovinu . 

ps. Uskoro počinje berba kukuruza . Kuruzovina se bere samo zrela i od zdravih kukuruza. Za pečenje je najbolji drugi deo ispod metlice . Kad očistite od suvog omotača , operete u deterdžentu i osušite na sobnoj temperaturi ili u rerni. 
Ne treba se podmazivati pri prečenju , isto tako ni prati . Testo se samo odvaja od kuruzovine , a pranjem se može ubudjati. Rok trajanja kuruzovine  2 godine.





Коментари

  1. Njam, njam i opet - njam!! Nisam nikada pravila sama, ali se sećam da ih je naša "majka" pravila kad smo bili klinci, samo mi se čini da je bila neka varijanta neutralnog ukusa - ni slana, ni slatka. Mada je to manje važno, mislim da je suština u tome što testo od "kukurzovine" (tako se kod nas kaže :)) poprimi neki specifičan šmek, koji se nama strašno sviđao. Sad, kao odrasla, između slane, slatke i neutralne, definitivno bih izabrala slanu varijantu i to upravo ovu Vašu, deluje... omamljujuće :))

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se testo (i svi ostali sastojci:), a nacin pripreme mi je tek posebno interesantan.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Sanja, nominovala sam te za jednu blog igricu, dođi na moj blog i priključi se ako imaš vremena :-)
    http://slasnoiopasno.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu