Na kuruzovinu je tipičan vojvodjanski recept , iako u originalu samo u slatkoj verziji. Kiselo testo popskano putrom , šećerom i cimetom i obmotano oko kuruzovine prosto vam mami osmeh na lice kad zagrizete .
Medjutim kao neko ko voli slaniše , pokušaću da vas upoznam i sa slanom verzijom. Posle par puta isprobavanja došla sam do konačnog recepta koji vas neće ostaviti ravnodušnim.
Kiselo testo u kombinaciji sa kačkavaljem , Kosmajskom dimljenom budjolom pečeno na kuruzovini mora biti ultimativnog ukusa . Drugačije rečeno - dok ne probate nećete verovati.
Sastojci za 50 kiflica:
1 kg brašna tip 400
1 ravna kašika soli
pola kašičice šećera
250 ml mlake vode
250 ml mlakog mleka
30 gr. svežeg kvasca
6 kašika ulja
2 žumanca
2 žumanca
+
100 gr. Kosmajske budjole
200 gr. kačkavalja
100 gr. margarina
+
1 žumance
tri kašike mleka
50 gr. susama
Priprema :
Prosejati brašno i napraviti udubljenje šakom. Rastopiti kvasac , so i šećer u mleku i vodi i sipati u brašno. Dodati ulje i 2 žumanca i mesiti testo dok se ne odvoji od ruke . Ostaviti leti pola sata na toplom mestu da udvostruči svoj volumen ( zimi traje duže sat do sat i po ).
Testo oklagijom rastanjiti na pola cm debljine. Narendati margarin .
U secku isitniti kačkavalj i budjolu i posuti po testu.
Potom sklopiti kao knjigu :
prvo donju stranu prema sredini , potom gornju , zatim levu prema sredini i desnu stranu preko levog preklopa.
Ostaviti tako sklopljeno testo pola sata u frižderu.
Potom rastanjiti na pola cm debljine . Testo preseći horizontalno , a potom seći vertikalno na 1 cm debele kaiševe .
Namotavati na kuruzovinu s desna na levo . Pomešati žumance i mleko i time premazati svaku kiflicu i posuti susamom.
Stavljati u pek papirom obložen pleh , ostaviti ih pola sata da se dižu i potom peći na 180 stepeni 30 minuta.
Izvaditi kuruzovinu .
ps. Uskoro počinje berba kukuruza . Kuruzovina se bere samo zrela i od zdravih kukuruza. Za pečenje je najbolji drugi deo ispod metlice . Kad očistite od suvog omotača , operete u deterdžentu i osušite na sobnoj temperaturi ili u rerni.
Ne treba se podmazivati pri prečenju , isto tako ni prati . Testo se samo odvaja od kuruzovine , a pranjem se može ubudjati. Rok trajanja kuruzovine 2 godine.
Njam, njam i opet - njam!! Nisam nikada pravila sama, ali se sećam da ih je naša "majka" pravila kad smo bili klinci, samo mi se čini da je bila neka varijanta neutralnog ukusa - ni slana, ni slatka. Mada je to manje važno, mislim da je suština u tome što testo od "kukurzovine" (tako se kod nas kaže :)) poprimi neki specifičan šmek, koji se nama strašno sviđao. Sad, kao odrasla, između slane, slatke i neutralne, definitivno bih izabrala slanu varijantu i to upravo ovu Vašu, deluje... omamljujuće :))
ОдговориИзбришиSvidja mi se testo (i svi ostali sastojci:), a nacin pripreme mi je tek posebno interesantan.:))
ОдговориИзбришиSanja, nominovala sam te za jednu blog igricu, dođi na moj blog i priključi se ako imaš vremena :-)
ОдговориИзбришиhttp://slasnoiopasno.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html