Пређи на главни садржај

Na kuruzovinu - slana verzija reloaded

Na kuruzovinu je tipičan vojvodjanski recept , iako u originalu samo u slatkoj verziji. Kiselo testo popskano putrom , šećerom i cimetom  i obmotano oko kuruzovine prosto vam mami osmeh na lice kad zagrizete . 
Medjutim kao neko ko voli slaniše , pokušaću da vas upoznam i sa slanom verzijom. Posle par puta isprobavanja  došla sam do konačnog recepta koji vas neće ostaviti ravnodušnim. 
Kiselo testo u kombinaciji sa kačkavaljem , Kosmajskom dimljenom budjolom pečeno na kuruzovini mora biti ultimativnog ukusa . Drugačije rečeno - dok ne probate nećete verovati.

Sastojci za 50 kiflica:
1 kg brašna tip 400
1 ravna kašika soli
pola kašičice šećera
250 ml mlake vode
250 ml mlakog mleka
30 gr. svežeg kvasca
6 kašika ulja
2 žumanca
+
100 gr. Kosmajske budjole
200 gr. kačkavalja
100 gr. margarina
1 žumance 
tri kašike mleka
50 gr. susama

Priprema :
Prosejati brašno i napraviti udubljenje šakom. Rastopiti kvasac , so i šećer  u mleku i vodi i  sipati u brašno. Dodati ulje i 2 žumanca i mesiti testo dok se ne odvoji od ruke . Ostaviti leti pola sata na toplom mestu da udvostruči svoj volumen ( zimi traje duže sat do sat i po ).
Testo oklagijom rastanjiti na pola cm debljine. Narendati margarin .
U secku isitniti kačkavalj i budjolu i posuti po testu. 
Potom sklopiti kao knjigu :
prvo donju stranu prema sredini , potom gornju , zatim levu prema sredini i desnu stranu preko levog preklopa. 
Ostaviti tako sklopljeno testo pola sata u frižderu.
Potom rastanjiti na pola cm debljine . Testo preseći horizontalno , a potom seći vertikalno na 1 cm debele kaiševe  . 
Namotavati na kuruzovinu s desna na levo . Pomešati žumance i mleko i time premazati svaku kiflicu i posuti susamom. 
Stavljati u pek papirom obložen pleh , ostaviti ih pola sata da se dižu  i potom peći na 180 stepeni 30 minuta.
Izvaditi kuruzovinu . 

ps. Uskoro počinje berba kukuruza . Kuruzovina se bere samo zrela i od zdravih kukuruza. Za pečenje je najbolji drugi deo ispod metlice . Kad očistite od suvog omotača , operete u deterdžentu i osušite na sobnoj temperaturi ili u rerni. 
Ne treba se podmazivati pri prečenju , isto tako ni prati . Testo se samo odvaja od kuruzovine , a pranjem se može ubudjati. Rok trajanja kuruzovine  2 godine.





Коментари

  1. Njam, njam i opet - njam!! Nisam nikada pravila sama, ali se sećam da ih je naša "majka" pravila kad smo bili klinci, samo mi se čini da je bila neka varijanta neutralnog ukusa - ni slana, ni slatka. Mada je to manje važno, mislim da je suština u tome što testo od "kukurzovine" (tako se kod nas kaže :)) poprimi neki specifičan šmek, koji se nama strašno sviđao. Sad, kao odrasla, između slane, slatke i neutralne, definitivno bih izabrala slanu varijantu i to upravo ovu Vašu, deluje... omamljujuće :))

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se testo (i svi ostali sastojci:), a nacin pripreme mi je tek posebno interesantan.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Sanja, nominovala sam te za jednu blog igricu, dođi na moj blog i priključi se ako imaš vremena :-)
    http://slasnoiopasno.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...