Franc pogačice iliti Franzbrötchen

po svom izgledu podsećaju na francuske kroasane . 
Postoje dve priče o nastanku ovog peciva . Jedna govori da su nastali u vreme Napoleonovog osvajanja Hamburga , dok druga govori da su nastali greškom kuvara koji je ispustio testo od tada dugačkog francuskog hleba nalik bagetu u tiganj sa uljem.
Originalna varijanta se sastoji od uvijenog testa sa posipom od šećera i cimeta, medjutim vremenom srećemo i varijante sa čokoladom , marcipanom, suvim groždjem i pikantne slane. 
Zanimljivost kod ovog peciva je utiskivanje oklagije u sredinu peciva i njegov specifičan oblik. Pečenjem šećer karamelizira , a cimet mu daje posebnu mirisnu notu. 
 Franzbrötchen ili Franc pogačice predstavljaju brend Hamburga i kao takav mogu se prodavati samo u Hamburgu i okolini . Ne možete ih naći u ostalim pekarama Nemačke . Za njih kao i za nas važi da pravimo samo u kućnoj radinosti. Mada ga mnogi krste i nazivaju drugim imenima , vrednost ovog recepta je što se ne menja i već par vekova ima standardni ukus.
Recept je preveden i peuzet odavde .

Sastojci za 18 pogačica :
25 gr. svežeg kvasca
500 gr. brašna 
200 ml mlakog mleka 
75 gr. otopljenog putra
50 gr. šećera
1 jaje
6 gr. soli 

za premazivanje :
75 gr. otopljenog putera
125 gr. šećera
cimeta po želji ( 10 gr. )
Priprema :
Kvasac rastopiti u mleku, pomešati sa ostalim sastojcima i umesiti testo . Ostaviti da se diže na toplom mestu 50 minuta. Razmesiti na brašnjavoj podlozi i tanko razviti oklagijom ( 40 x 60 cm ) . Premazati rastopljenim putrom i posuti šećerom i cimetom i uviti . Seći testo oštrim nožem na 4 cm debele komade . Svaki komad u sredini utisnuti varjačom . Preneti na pleh i ostaviti da se diže još 15 minuta . Peći 15 minuta na 180 stepeni.





Коментари

  1. Divno! Hi, hi, i meni mirišu...i baš se radujem što naleteh na nekog ko ume prevesti recepte sa nemačkog..ima kod njih svašta fino.... Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. kad zatreba prevod , tu sam. Ima odličnih recepata , a ovaj mi je odavno zapao za oko :D

      Избриши
  2. Mmmmm, fino i mekano... Sačuvaću receptić, baš bih se sad počastila! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Pravila sam nešto vrlo slično i znam kako su dobre.Prijatno!!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Meke su i preko monitora, mogu misliti uživo :-).

    ОдговориИзбриши
  5. Prelepe su!! Pre neki dan sam pravila pogaču po ideji Valentine Zurkan, ako sam dobro shvatila, žena je Ruskinja koja živi u Nemačkoj. I pogača se sastoji upravo od ovakvih pogačica :) A ja se pitala odakle joj samo ideja :)

    ОдговориИзбриши
  6. Divni su, gotovo da mi fino mirisu preko monitora, volim pecivo sa cimetom i zabelezicu za probu prvom zgodnom prilikom.:))

    ОдговориИзбриши
  7. Mmmmmm... čarobno... ovo pod obavezno pravim.
    I uzvraćam pozivnicom za igru..:D
    http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju_9598.html

    ОдговориИзбриши

Постави коментар