Пређи на главни садржај

Franc pogačice iliti Franzbrötchen

po svom izgledu podsećaju na francuske kroasane . 
Postoje dve priče o nastanku ovog peciva . Jedna govori da su nastali u vreme Napoleonovog osvajanja Hamburga , dok druga govori da su nastali greškom kuvara koji je ispustio testo od tada dugačkog francuskog hleba nalik bagetu u tiganj sa uljem.
Originalna varijanta se sastoji od uvijenog testa sa posipom od šećera i cimeta, medjutim vremenom srećemo i varijante sa čokoladom , marcipanom, suvim groždjem i pikantne slane. 
Zanimljivost kod ovog peciva je utiskivanje oklagije u sredinu peciva i njegov specifičan oblik. Pečenjem šećer karamelizira , a cimet mu daje posebnu mirisnu notu. 
 Franzbrötchen ili Franc pogačice predstavljaju brend Hamburga i kao takav mogu se prodavati samo u Hamburgu i okolini . Ne možete ih naći u ostalim pekarama Nemačke . Za njih kao i za nas važi da pravimo samo u kućnoj radinosti. Mada ga mnogi krste i nazivaju drugim imenima , vrednost ovog recepta je što se ne menja i već par vekova ima standardni ukus.
Recept je preveden i peuzet odavde .

Sastojci za 18 pogačica :
25 gr. svežeg kvasca
500 gr. brašna 
200 ml mlakog mleka 
75 gr. otopljenog putra
50 gr. šećera
1 jaje
6 gr. soli 

za premazivanje :
75 gr. otopljenog putera
125 gr. šećera
cimeta po želji ( 10 gr. )
Priprema :
Kvasac rastopiti u mleku, pomešati sa ostalim sastojcima i umesiti testo . Ostaviti da se diže na toplom mestu 50 minuta. Razmesiti na brašnjavoj podlozi i tanko razviti oklagijom ( 40 x 60 cm ) . Premazati rastopljenim putrom i posuti šećerom i cimetom i uviti . Seći testo oštrim nožem na 4 cm debele komade . Svaki komad u sredini utisnuti varjačom . Preneti na pleh i ostaviti da se diže još 15 minuta . Peći 15 minuta na 180 stepeni.





Коментари

  1. Odlični i zanimljivi s ovim utiskivanjem

    ОдговориИзбриши
  2. Divno! Hi, hi, i meni mirišu...i baš se radujem što naleteh na nekog ko ume prevesti recepte sa nemačkog..ima kod njih svašta fino.... Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. kad zatreba prevod , tu sam. Ima odličnih recepata , a ovaj mi je odavno zapao za oko :D

      Избриши
  3. Mmmmm, fino i mekano... Sačuvaću receptić, baš bih se sad počastila! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Pravila sam nešto vrlo slično i znam kako su dobre.Prijatno!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Meke su i preko monitora, mogu misliti uživo :-).

    ОдговориИзбриши
  6. Prelepe su!! Pre neki dan sam pravila pogaču po ideji Valentine Zurkan, ako sam dobro shvatila, žena je Ruskinja koja živi u Nemačkoj. I pogača se sastoji upravo od ovakvih pogačica :) A ja se pitala odakle joj samo ideja :)

    ОдговориИзбриши
  7. Divni su, gotovo da mi fino mirisu preko monitora, volim pecivo sa cimetom i zabelezicu za probu prvom zgodnom prilikom.:))

    ОдговориИзбриши
  8. Mmmmmm... čarobno... ovo pod obavezno pravim.
    I uzvraćam pozivnicom za igru..:D
    http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju_9598.html

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu