KuVarijacije : Starinska fina torta


Tema KuVarijacija za mesec septembar je Starinska fina torta sa bloga " Slasno i opasno" , autor  Tajana .
Tajana je nova blogerka koja je za veoma kratko vreme osvojila srce čitalaca , kako svojim iskrenim stilom pisanja i zanimljivim pričama , tako i tradicionalnim jelima i poslasticama . Svaki njen recept je ispraćen dogodovštinom ili anegdotama  iz detinjstva ili skorije prošlosti i većina čitalaca se može naći u njima. Čitanjem budite nostalgiju za nekim prošlim vremenima koje će vas možda dovesti do smeha , a nekad i rasplakati.
 Tako je i sa Starinskom finom tortom po bakinom receptu . Kao što Tajana napominje , ovu tortu možete varirati po želji .  Nisam toliko odstupala od prvobitnog recepta , jer je savršen u svojoj jednostavnosti i lepo objašnjen.

Sastojci za koru :
7 belanaca
7 kašika brašna
7 kašika šećera
7 kašika ulja
1 prašak za pecivo

Sastojci za fil :
7 žumanaca 
6 kašika brašna
10 kašika šećera
1 kesica burbon vanil šećera
6 dcl mleka 
250 gr. putera 
150 gr. suvog groždja + 100 ml ruma za potapanje
4 pune kašike marmelade od kajsije

Priprema :
Za fil : Potopiti suvo groždje u rum.
 Pomešati brašno sa mlekom da ne bude grudvica . Dodati umućena žumanca sa šećerom i burbon vanil - šećerom . Sipati smesu u posudu za kuvanje na pari i skuvati gust krem. Ohladiti . Umutiti penasto putar i dodavati kašiku po kašiku krema uz neprestano mućenje .1/3 krema ostaviti sa strane za ukrašavanje torte . Ocediti suvo groždje od ruma i staviti u krem.Ocedjeni rum pomešati sa 4 kašike marmelade od kajsije.
Kora : umutiti penasto belanca, dodati šećer , ulje , prosejano brašno sa praškom za pecivo . Sve sjediniti i sipati u pek papirom obložen srcolik kalup dimenzija 22 x 7,5 cm  . Peći 20 minuta .
Izvaditi iz kalupa i ohladiti .Preseći na tri dela.
Mazati kore sa marmeladom od kajsija i filovati kremom. Na kraju premazati tortu sa onom trećinom krema koju smo ostavili sa strane. Umutiti jedan šlag u prahu sa kiselom vodom prema uputstvu i ukrasiti tortu. Rasporediti ukrasne i šećerne perle po torti .
Ostaviti dva sata u frižderu .

Rezime :
Savršena kremasta torta koja svojim ukusom podseća na sladoled od malage i dobar izbor za one koji ne vole čokoladne torte . Slojevi vazdušaste kore se nadopunjuju sa voćkastom marmeladom i filom koji se topi u ustima. Tradicionalan recept iz kategorije jeftinih , a dobrih ne treba zanemariti naročito u današnje vreme.
Pogodna je za žutu minutu , kao poklon ili za slavlja. Težina pripreme : laka . Od sastojaka koji su uvek u kući za sat i po možete napraviti domaću tortu od 1,5 kg .

Tajana je i mlada autorka koja će se pojaviti sa svojom prvom knjigom " Mučitelj "  , izdavač Novi  književni krug,  na Beogradskom sajmu knjiga koji počinje 20. oktobra. U vreme kad književna dela obiluju već poznatim frazama i već unapred poznatom razvoju dogadjaja , Tajanina knjiga je pravo osveženje.
Knjiga je priča o ljubavnom trouglu troje mladih ljudi , o životnim olujama , puna neočekivanih zapleta , intriga , nedoumica i suočavanja . Ja ću uzeti moj primerak sa potpisom mlade autorke , a potrudite se i vi.








Коментари

Постави коментар