Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Starinska fina torta


Tema KuVarijacija za mesec septembar je Starinska fina torta sa bloga " Slasno i opasno" , autor  Tajana .
Tajana je nova blogerka koja je za veoma kratko vreme osvojila srce čitalaca , kako svojim iskrenim stilom pisanja i zanimljivim pričama , tako i tradicionalnim jelima i poslasticama . Svaki njen recept je ispraćen dogodovštinom ili anegdotama  iz detinjstva ili skorije prošlosti i većina čitalaca se može naći u njima. Čitanjem budite nostalgiju za nekim prošlim vremenima koje će vas možda dovesti do smeha , a nekad i rasplakati.
 Tako je i sa Starinskom finom tortom po bakinom receptu . Kao što Tajana napominje , ovu tortu možete varirati po želji .  Nisam toliko odstupala od prvobitnog recepta , jer je savršen u svojoj jednostavnosti i lepo objašnjen.

Sastojci za koru :
7 belanaca
7 kašika brašna
7 kašika šećera
7 kašika ulja
1 prašak za pecivo

Sastojci za fil :
7 žumanaca 
6 kašika brašna
10 kašika šećera
1 kesica burbon vanil šećera
6 dcl mleka 
250 gr. putera 
150 gr. suvog groždja + 100 ml ruma za potapanje
4 pune kašike marmelade od kajsije

Priprema :
Za fil : Potopiti suvo groždje u rum.
 Pomešati brašno sa mlekom da ne bude grudvica . Dodati umućena žumanca sa šećerom i burbon vanil - šećerom . Sipati smesu u posudu za kuvanje na pari i skuvati gust krem. Ohladiti . Umutiti penasto putar i dodavati kašiku po kašiku krema uz neprestano mućenje .1/3 krema ostaviti sa strane za ukrašavanje torte . Ocediti suvo groždje od ruma i staviti u krem.Ocedjeni rum pomešati sa 4 kašike marmelade od kajsije.
Kora : umutiti penasto belanca, dodati šećer , ulje , prosejano brašno sa praškom za pecivo . Sve sjediniti i sipati u pek papirom obložen srcolik kalup dimenzija 22 x 7,5 cm  . Peći 20 minuta .
Izvaditi iz kalupa i ohladiti .Preseći na tri dela.
Mazati kore sa marmeladom od kajsija i filovati kremom. Na kraju premazati tortu sa onom trećinom krema koju smo ostavili sa strane. Umutiti jedan šlag u prahu sa kiselom vodom prema uputstvu i ukrasiti tortu. Rasporediti ukrasne i šećerne perle po torti .
Ostaviti dva sata u frižderu .

Rezime :
Savršena kremasta torta koja svojim ukusom podseća na sladoled od malage i dobar izbor za one koji ne vole čokoladne torte . Slojevi vazdušaste kore se nadopunjuju sa voćkastom marmeladom i filom koji se topi u ustima. Tradicionalan recept iz kategorije jeftinih , a dobrih ne treba zanemariti naročito u današnje vreme.
Pogodna je za žutu minutu , kao poklon ili za slavlja. Težina pripreme : laka . Od sastojaka koji su uvek u kući za sat i po možete napraviti domaću tortu od 1,5 kg .

Tajana je i mlada autorka koja će se pojaviti sa svojom prvom knjigom " Mučitelj "  , izdavač Novi  književni krug,  na Beogradskom sajmu knjiga koji počinje 20. oktobra. U vreme kad književna dela obiluju već poznatim frazama i već unapred poznatom razvoju dogadjaja , Tajanina knjiga je pravo osveženje.
Knjiga je priča o ljubavnom trouglu troje mladih ljudi , o životnim olujama , puna neočekivanih zapleta , intriga , nedoumica i suočavanja . Ja ću uzeti moj primerak sa potpisom mlade autorke , a potrudite se i vi.








Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu