Gorgonzola rozen sa džemom od slanine


Sastojci za rozen :
6 korica za slanu rozen tortu
300 gr. gorgonzole
250 do 300 gr. kisele pavlake 3,2 %
3 kašike ulja
200 gr. badema
50 gr. očišćenih , mlevenih pistaća

Sastojci za džem od slanine :
150 gr. mesnate slanine- pančete
10 glavica crnog luka
pola češnja belog luka
pola kašičice ljute aleve paprike
ravna kašičica instant nes kafe 
3 kašike šećera 
3 kašike sirćeta
3 kašike vode 

za ukrašavanje :
malo kisele pavlake 

Priprema : 
Rozen : Bademe blanširati - staviti pola litre vode da proključa , potom preliti  bademe i ostaviti minut u toj vodi .Ocediti i "preseći " sa hladnom vodom . Ocediti ponovo i skidati ljuspe sa badema. Ostaviti po strani 100 gr. badema za ukrašavanje , a ostalo samleti.
Gorgonzolu u blenderu usitniti sa kiselom pavlakom i tri kašike ulja.  Dodati mlevene bademe i pistaće i sve dobro sjediniti. Mazati slane rozen korice tim filom. Ostaviti dva sata u frižderu . 
Džem od slanine : Iseckati sitno pančetu , crni luk i beli luk. Pržiti u malo ulja sa šećerom oko 7 minuta uz stalno mešanje dok luk ne postane staklast , a slanina pusti masnoću. Dodati alevu papriku i instant kafu , pržiti jedan minut  i potom preliti sirćetom i vodom. Dinstati dok tečnost ne ispari i luk se ne karamelizuje. Na kraju pobiberiti .
Gorgonzola rozen seći na jednake šnite , ukrasiti tufnicom kisele pavlake , blanširanim bademom i jednom kašičicom džema od slanine.

ps . Ovim receptom sam osvojila drugo mesto na Food and Wine u Novom Sadu , iako mi se desio maler da su mi posetioci sve pojeli pre nego što je žiri uspeo da proba. Na moju sreću ostalo je još par parčića u torbi kojima sam htela počastiti ostale domaćice .Ostaće upamćeno kao anegdota sa takmičenja. Ocenjivali su Kapil Vig i Nataša Ilić . Program je vodio Aleksandar Filipović. Džem od slanine je oduševio sve prisutne. Inspiraciju sam dobila odavde i prilagodila svom ukusu i našim uslovima .
Šta se sve dešavalo možete videti ovde . Zahvaljujem se novinama "Pošalji recept " , Color Pressu i Imleku na ukazanom poverenju .


Коментари

  1. Ovo mi je baš, baš interesantno. Verujem da ću recept da isprobam kad-tad. :) Još jednom, čestitam!

    ОдговориИзбриши
  2. Odlična ideja za slavsko predjelo! Kad sam videla ovaj džem i mene je odmah imresionirao, mislim i da sam ga podelila i pinovala! Baš si imala peh ali svejedno ti čestitam i na drugom mestu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. više moja nesmotrenost . Nisam očekivala da će pojesti eksponat u tako kratkom vremenu... još su i napominjali da žiri nije probao, ali ne vredi.

      Избриши
  3. Sve cestitke!!! Ovo mi je bas interesantno... A, dzem od slanine, tek!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Čestitam i još jedna fantastična ideja za predjelo.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар