Пређи на главни садржај

Gorgonzola rozen sa džemom od slanine


Sastojci za rozen :
6 korica za slanu rozen tortu
300 gr. gorgonzole
250 do 300 gr. kisele pavlake 3,2 %
3 kašike ulja
200 gr. badema
50 gr. očišćenih , mlevenih pistaća

Sastojci za džem od slanine :
150 gr. mesnate slanine- pančete
10 glavica crnog luka
pola češnja belog luka
pola kašičice ljute aleve paprike
ravna kašičica instant nes kafe 
3 kašike šećera 
3 kašike sirćeta
3 kašike vode 

za ukrašavanje :
malo kisele pavlake 

Priprema : 
Rozen : Bademe blanširati - staviti pola litre vode da proključa , potom preliti  bademe i ostaviti minut u toj vodi .Ocediti i "preseći " sa hladnom vodom . Ocediti ponovo i skidati ljuspe sa badema. Ostaviti po strani 100 gr. badema za ukrašavanje , a ostalo samleti.
Gorgonzolu u blenderu usitniti sa kiselom pavlakom i tri kašike ulja.  Dodati mlevene bademe i pistaće i sve dobro sjediniti. Mazati slane rozen korice tim filom. Ostaviti dva sata u frižderu . 
Džem od slanine : Iseckati sitno pančetu , crni luk i beli luk. Pržiti u malo ulja sa šećerom oko 7 minuta uz stalno mešanje dok luk ne postane staklast , a slanina pusti masnoću. Dodati alevu papriku i instant kafu , pržiti jedan minut  i potom preliti sirćetom i vodom. Dinstati dok tečnost ne ispari i luk se ne karamelizuje. Na kraju pobiberiti .
Gorgonzola rozen seći na jednake šnite , ukrasiti tufnicom kisele pavlake , blanširanim bademom i jednom kašičicom džema od slanine.

ps . Ovim receptom sam osvojila drugo mesto na Food and Wine u Novom Sadu , iako mi se desio maler da su mi posetioci sve pojeli pre nego što je žiri uspeo da proba. Na moju sreću ostalo je još par parčića u torbi kojima sam htela počastiti ostale domaćice .Ostaće upamćeno kao anegdota sa takmičenja. Ocenjivali su Kapil Vig i Nataša Ilić . Program je vodio Aleksandar Filipović. Džem od slanine je oduševio sve prisutne. Inspiraciju sam dobila odavde i prilagodila svom ukusu i našim uslovima .
Šta se sve dešavalo možete videti ovde . Zahvaljujem se novinama "Pošalji recept " , Color Pressu i Imleku na ukazanom poverenju .


Коментари

  1. Ovo mi je baš, baš interesantno. Verujem da ću recept da isprobam kad-tad. :) Još jednom, čestitam!

    ОдговориИзбриши
  2. Odlična ideja za slavsko predjelo! Kad sam videla ovaj džem i mene je odmah imresionirao, mislim i da sam ga podelila i pinovala! Baš si imala peh ali svejedno ti čestitam i na drugom mestu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. više moja nesmotrenost . Nisam očekivala da će pojesti eksponat u tako kratkom vremenu... još su i napominjali da žiri nije probao, ali ne vredi.

      Избриши
  3. Sve cestitke!!! Ovo mi je bas interesantno... A, dzem od slanine, tek!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Čestitam i još jedna fantastična ideja za predjelo.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...