Domaći keks


Nema spektakularno ime, ali mu je takav efekat. Na oko običan , po ukusu fenomenalan i drugačiji po strukturi od svih ostalih keksova koje znate. Moj omiljeni <3
Ne znam da li je bolje testo ili kad je pečen , a po postupku pravljenja veoma jednostavan i brz.

Sastojci za 70 do 75 komada :
600 gr. brašna tip 400
250 gr. prah šećera
3 jaja
125 gr. margarina sobne temperature.
4 kapi arome vanile Dr. Oetker Butter - vanilla
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika mleka ili jogurta
sok pola limuna

Priprema :
Prosejati brašno , dodati prah šećer  i sodu bikarbonu  promešati . Šakom napraviti udubljenje u brašnu i dodati 3 jaja, margarin isečen na kocke , aromu vanile, mleko  i limunov sok. Mesiti dok testo ne postane glatko. U početku će vam se činiti da je testo suvo i sipkavo . Medjutim dužim mešenjem margarin se topi , a brašno pušta gluten koji lepi testo . Nemojte dodavati više tečnosti od navedenog , nego mesite 4- 5 minuta.
Potom razvijte tanko testo debljine pola centimetra i vadite kalupom željeni oblik ili oblike. 
Peći u unapred zagrejanoj rerni 12- 13 minuta na 200 stepeni. Po mogućstvu keksi bi trebali ostati svetli. 
Posuti prah šećerom.
















Možete napraviti i u obliku srca - uzmete najveći srcasti kalup , izvadite sredinu srcastim kalupom za vanilice i silikonskim srednjim kalupom Love i ispečete sva tri oblika . Najveće srce premažete crvenom čokoaldnom glazurom , srednje umočite u mrvice , a treće šećerna glazura plus mrvice. Zapakovano - odličan pokolon za zaljubljene. Život čine male stvari. 


















Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama