Пређи на главни садржај

Domaći keks


Nema spektakularno ime, ali mu je takav efekat. Na oko običan , po ukusu fenomenalan i drugačiji po strukturi od svih ostalih keksova koje znate. Moj omiljeni <3
Ne znam da li je bolje testo ili kad je pečen , a po postupku pravljenja veoma jednostavan i brz.

Sastojci za 70 do 75 komada :
600 gr. brašna tip 400
250 gr. prah šećera
3 jaja
125 gr. margarina sobne temperature.
4 kapi arome vanile Dr. Oetker Butter - vanilla
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika mleka ili jogurta
sok pola limuna

Priprema :
Prosejati brašno , dodati prah šećer  i sodu bikarbonu  promešati . Šakom napraviti udubljenje u brašnu i dodati 3 jaja, margarin isečen na kocke , aromu vanile, mleko  i limunov sok. Mesiti dok testo ne postane glatko. U početku će vam se činiti da je testo suvo i sipkavo . Medjutim dužim mešenjem margarin se topi , a brašno pušta gluten koji lepi testo . Nemojte dodavati više tečnosti od navedenog , nego mesite 4- 5 minuta.
Potom razvijte tanko testo debljine pola centimetra i vadite kalupom željeni oblik ili oblike. 
Peći u unapred zagrejanoj rerni 12- 13 minuta na 200 stepeni. Po mogućstvu keksi bi trebali ostati svetli. 
Posuti prah šećerom.
















Možete napraviti i u obliku srca - uzmete najveći srcasti kalup , izvadite sredinu srcastim kalupom za vanilice i silikonskim srednjim kalupom Love i ispečete sva tri oblika . Najveće srce premažete crvenom čokoaldnom glazurom , srednje umočite u mrvice , a treće šećerna glazura plus mrvice. Zapakovano - odličan pokolon za zaljubljene. Život čine male stvari. 


















Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...