Пређи на главни садржај

Kokos mančmelou torta

Sastojci za koru :
16 belanaca 
24 kašike šećera
8 punih kašika brašna tip 400
2 kašičice praška za pecivo
400 gr. kokosa

Fil :
16 žumanaca 
350 gr. šećera
1 litar mleka
2 kesice praška za puding ukus vanila
8 kašika brašna
5 kapi arome butter vannile Dr.Oetker 
200 gr. kokos mančmeloua
100 gr. seckanog badema
250 gr. margarina

za ukrašavanje :
3 praška šlag krem vanila
400 ml hladnog mleka
3 kašike šećera u prahu
100 gr. čokolade za kuvanje 
4 kašike šećera
4 kašike vode
4 kašike ulja
100 gr. čokoladnih štapića
200 gr. kokos mančmeloua

Priprema : 
Kora : 4 belanca penasto umutiti sa malo soli. Dodati šećer i dalje mutiti dok ne postane čvrst sneg. Potom dodati 2 pune kašike brašna , pola kašičice praška za pecivo i 100 gr. kokosovog brašna. Sipati u pek papirom obložen pleh ( 28 cm ) i peći 20 minuta na 180 stepeni. Napraviti još tri kore.
Fil : Penasto umutiti žumanca sa šećerom , dodati brašno , prašak za puding , aromu vanile  i na kraju sipati mleko . Možete kuvati i na pari. Ja sam se odlučila za bržu varijantu . Kuvala sam na najmanjoj vatri 0,5 - 1 uz stalno mešanje dok se ne zgusne.Skloniti sa šporeta i sipati limunov sok . Ohladiti krem. Penasto umutiti margarin i dodavati kašiku po kašiku ohladjenog krema uz stalno mućenje. Na kraju dodati iseckani kokos mančmelou i seckani badem i time filovati kore.
Ukrasiti po želji. 
Čokoladna glazura : otopiti čokoladu na tihoj vatri sa 4 kašike vode , 4 kašike ulja i 4 kašike šećera i preliti gornju koru. 
Umutiti šlag krem vanilu sa hladnim mlekom i pošećeriti šećerom u prahu i špricem za tortu ukrasiti po želji . 
Poredjati  čokoladne štapiće i mančmeloue .Posuti tortu šećernim srcima i srebrnim perlama.

Pravljeno za humanitarnu manifestaciju " Naj torte 2013. g. " koja je održana juče u Delta cytiju , organizovale Večernje novosti . Torte su bile namenjene deci bez roditeljskog staranja u domovima .Moje prvo učestvovanje i moj skroman doprinos. Ja sam juče ostala bez teksta šta sve žene prave od fondana i kakvih prelepih torti je bilo da ti  pamet  stane. Meni ostaje da vežbam fondan do iduće godine , a ko želi da učestvuje održava se jednom godišnje . Znači , sledeće godine u isto vreme. 
Bilo je i meni poznatih lica sa domaćica meseca . Pozitivna strana ovakvih manifestacija je druženje učesnica. Uvek naučite nešto novo i razmenite iskustva u pravljenju torti ili kolača .Drago mi je što sam konačno upoznala i Marinu sa Hrane ljubavi koja zrači pozitivnom energijom i koja je obradovala je mališane sa tri kreativne dečije torte i mene setom šoljica za kafu :D Kao svaki kafeljubac sam se obradovala i još jednom hvala.


Коментари

  1. Lepa manifestacija, baš fino da ste se upoznale i uživale u druženju. Tortica je baš bombastična:)

    ОдговориИзбриши
  2. Jako dobru i lijepu tortu si pripremila, djecu si sigurno razveselila. Lijepo je da si sudjelovala u ovoj akciji i na kraju koliko god je super pomoći onome kome treba lijepo je i druženje koje iz svega toga ostaje. Sa fondanom niti ja ne znam, čeka me na listi za naučiti :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja više volim rustik torte, poput ove, nego one plastične sa fondanom, ali... Trendovi diktiraju drugačije :(

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu