Пређи на главни садржај

Ajme - Rozen sa kestenom


Ajme , koliko nas je ! U mesecu novembru tema kesten , domaćica Nale Coolinarija .
Vreme je posta , pa sam se odlučila za naš klasik.

Sastojci :
200 gr. šećera
100 ml vode 
400 gr. kesten pirea
160 gr. crne čokolade 
200 gr. margarina 
10 kašika posnog , mlevenog keksa
kašičica cimeta
4 kašike ruma
sok pola limuna
6 - 7  korica za Rozen
+
250 gr. šećera u prahu
4 kapi arome maline
4- 6 kašika vode
par kapi ulja
šećerna srca

Priprema : 
Ušpinovati šećer sa vodom. Dodati kesten pire i čokoladu i istopiti na tihoj vatri i mešati dok se ne zgusne. U topao fil  dodati margarin , cimet, rum, limunov sok , mleveni keks i sve dobro sjediniti. Namazati korice rozena i ostaviti sat vremena u frižderu . Potom premazati šećernom glazurom. 
Šećerna glazura : pomešati šećer u prahu sa aromom maline , par kapi ulja i vodom . Smesa ne sme biti ni previše retka ni gusta. Rasporediti po gornjoj korici i posuti šećernim srcima. 



Коментари

  1. Oooo, nesto lepo si nam spremila. Bas divna poslastica, jako mi se dopalo. Hvala, draga!

    ОдговориИзбриши
  2. Meni ovaj kolačić odlično zvuči i izgleda, sigurno je jako mirisan i ukusan !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu