Пређи на главни садржај

Bakina torta sa kafom i lešnicima


 Jednostavan recept od sastojaka koje je moja baka sa mamine strane volela. Verovatno očekujete priču kako je pravila brdo kolača i torti . Razočaraću vas - nije . Iako je bila vrsna  domaćica i volela slatkiše, pravila je samo dve torte po proverenom receptu i nije odstupala od njih . Pored čokoladne keks torte i ova joj je bila omiljena . Torta je skromna i vara svojim izgledom , u stvari je sočna i uvek oduševi degustatore. Možda  razlog više da podelim recept sa vama.

Sastojci za koru :
8 jaja
8 kašika šećera
1 vanil šećer
6 kašika brašna tip 400
1 prašak za pecivo
2 kašike sitno mlevene kafe
4 kapi arome ruma ili 2 kašike ruma

Fil :
250 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. mlevenog keksa 
200 gr. seckanih žele bombona
100 gr. slatka od višanja
200 gr. lešnika
5 kašika ruma
30 ml kuvane kafe ili kašičica instant kafe
sok jedne narandže ili 50 ml soka po želji
100 gr. šećera u prahu
225 gr. putra ili margarina

za ukrašavanje : 
200 ml slatke pavlake 
1 kašika kakaoa
50 gr. čokolade
malo šarenih mrvica

Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer i vanil šećer i mutiti dok masa ne "pobeli ". Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati kafu i rum i sve sjediniti. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh ( 30 cm ) i peći na 180 stepeni 35 do 40 minuta. Skinuti pek papir sa pečene kore i potpuno ohladiti. Preseći koru dvaput. 
Fil : lešnike propržiti u tiganju BEZ ULJA . Potom ih oljuštiti , a to najlakše možete postići ako ih trljate izmedju dva kuhinjska ubrusa . Grubo ih samleti u secku . Otopiti čokoladu sa putrom i prah šećerom na pari i skloniti sa vatre. Dodati kafu , rum , narandžin sok , višnje iz slatka , žele bombone i lešnike. Filovati kore.
Ostaviti tortu dva sata u frižderu.
Ukrasiti po želji . 
Tradicionalno treba sa čokoladnom glazurom , okolo posuti mlevenim lešnicima i gore žele bombonama.
Silom prilika sam pribegla bržoj varijanti i umutila slatku pavlaku , dodala kakao i ukrasila rendanom čokoladom i šarenim mrvicama. 
Kada se zaredjaju nenajavljeni gosti , a graja sve veća da načnete nedovršenu tortu nemate baš nekog izbora :D .

Verzija za štampu 


















Коментари

  1. Nema do bakinih kolača, kao što je bilo i kod moje bake "malo ih je ali su provjereni" . Ova torta mi je odlična i vjerujem da uvijek oduševi degustatore, takva i izgleda i zvuči !

    ОдговориИзбриши
  2. Jako ukusna torta,opet kombinacija koju volim !!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.