Пређи на главни садржај

Bakina torta sa kafom i lešnicima


 Jednostavan recept od sastojaka koje je moja baka sa mamine strane volela. Verovatno očekujete priču kako je pravila brdo kolača i torti . Razočaraću vas - nije . Iako je bila vrsna  domaćica i volela slatkiše, pravila je samo dve torte po proverenom receptu i nije odstupala od njih . Pored čokoladne keks torte i ova joj je bila omiljena . Torta je skromna i vara svojim izgledom , u stvari je sočna i uvek oduševi degustatore. Možda  razlog više da podelim recept sa vama.

Sastojci za koru :
8 jaja
8 kašika šećera
1 vanil šećer
6 kašika brašna tip 400
1 prašak za pecivo
2 kašike sitno mlevene kafe
4 kapi arome ruma ili 2 kašike ruma

Fil :
250 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. mlevenog keksa 
200 gr. seckanih žele bombona
100 gr. slatka od višanja
200 gr. lešnika
5 kašika ruma
30 ml kuvane kafe ili kašičica instant kafe
sok jedne narandže ili 50 ml soka po želji
100 gr. šećera u prahu
225 gr. putra ili margarina

za ukrašavanje : 
200 ml slatke pavlake 
1 kašika kakaoa
50 gr. čokolade
malo šarenih mrvica

Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer i vanil šećer i mutiti dok masa ne "pobeli ". Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati kafu i rum i sve sjediniti. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh ( 30 cm ) i peći na 180 stepeni 35 do 40 minuta. Skinuti pek papir sa pečene kore i potpuno ohladiti. Preseći koru dvaput. 
Fil : lešnike propržiti u tiganju BEZ ULJA . Potom ih oljuštiti , a to najlakše možete postići ako ih trljate izmedju dva kuhinjska ubrusa . Grubo ih samleti u secku . Otopiti čokoladu sa putrom i prah šećerom na pari i skloniti sa vatre. Dodati kafu , rum , narandžin sok , višnje iz slatka , žele bombone i lešnike. Filovati kore.
Ostaviti tortu dva sata u frižderu.
Ukrasiti po želji . 
Tradicionalno treba sa čokoladnom glazurom , okolo posuti mlevenim lešnicima i gore žele bombonama.
Silom prilika sam pribegla bržoj varijanti i umutila slatku pavlaku , dodala kakao i ukrasila rendanom čokoladom i šarenim mrvicama. 
Kada se zaredjaju nenajavljeni gosti , a graja sve veća da načnete nedovršenu tortu nemate baš nekog izbora :D .

Verzija za štampu 


















Коментари

  1. Nema do bakinih kolača, kao što je bilo i kod moje bake "malo ih je ali su provjereni" . Ova torta mi je odlična i vjerujem da uvijek oduševi degustatore, takva i izgleda i zvuči !

    ОдговориИзбриши
  2. Jako ukusna torta,opet kombinacija koju volim !!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu