Пређи на главни садржај

Bakina torta sa kafom i lešnicima


 Jednostavan recept od sastojaka koje je moja baka sa mamine strane volela. Verovatno očekujete priču kako je pravila brdo kolača i torti . Razočaraću vas - nije . Iako je bila vrsna  domaćica i volela slatkiše, pravila je samo dve torte po proverenom receptu i nije odstupala od njih . Pored čokoladne keks torte i ova joj je bila omiljena . Torta je skromna i vara svojim izgledom , u stvari je sočna i uvek oduševi degustatore. Možda  razlog više da podelim recept sa vama.

Sastojci za koru :
8 jaja
8 kašika šećera
1 vanil šećer
6 kašika brašna tip 400
1 prašak za pecivo
2 kašike sitno mlevene kafe
4 kapi arome ruma ili 2 kašike ruma

Fil :
250 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. mlevenog keksa 
200 gr. seckanih žele bombona
100 gr. slatka od višanja
200 gr. lešnika
5 kašika ruma
30 ml kuvane kafe ili kašičica instant kafe
sok jedne narandže ili 50 ml soka po želji
100 gr. šećera u prahu
225 gr. putra ili margarina

za ukrašavanje : 
200 ml slatke pavlake 
1 kašika kakaoa
50 gr. čokolade
malo šarenih mrvica

Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer i vanil šećer i mutiti dok masa ne "pobeli ". Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati kafu i rum i sve sjediniti. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh ( 30 cm ) i peći na 180 stepeni 35 do 40 minuta. Skinuti pek papir sa pečene kore i potpuno ohladiti. Preseći koru dvaput. 
Fil : lešnike propržiti u tiganju BEZ ULJA . Potom ih oljuštiti , a to najlakše možete postići ako ih trljate izmedju dva kuhinjska ubrusa . Grubo ih samleti u secku . Otopiti čokoladu sa putrom i prah šećerom na pari i skloniti sa vatre. Dodati kafu , rum , narandžin sok , višnje iz slatka , žele bombone i lešnike. Filovati kore.
Ostaviti tortu dva sata u frižderu.
Ukrasiti po želji . 
Tradicionalno treba sa čokoladnom glazurom , okolo posuti mlevenim lešnicima i gore žele bombonama.
Silom prilika sam pribegla bržoj varijanti i umutila slatku pavlaku , dodala kakao i ukrasila rendanom čokoladom i šarenim mrvicama. 
Kada se zaredjaju nenajavljeni gosti , a graja sve veća da načnete nedovršenu tortu nemate baš nekog izbora :D .

Verzija za štampu 


















Коментари

  1. Nema do bakinih kolača, kao što je bilo i kod moje bake "malo ih je ali su provjereni" . Ova torta mi je odlična i vjerujem da uvijek oduševi degustatore, takva i izgleda i zvuči !

    ОдговориИзбриши
  2. Jako ukusna torta,opet kombinacija koju volim !!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je