Пређи на главни садржај

Sicilijanski cheesecake sa kestenom


26. januara je održana kulinarska radionica kod Gastronomada u Mikseru.
Praksa kulinarskih radionica već odavno postoji u zapadnim zemljama . Kuvari amateri se okupljaju da bi naučili nove kulinarske trikove od kuvara profesionalaca. Koliko god dobro da kuvate , ipak ne možete nadmašiti profesionalca. Možete se zvati profesionalnim kuvarom amaterom i pokupiti hvalospeve okoline , ali ipak nas od profesionalizma deli sijaset  nijansi koje čine osnovu kuvanja .
Dok su zapadnim zemljama  kuvari  TV zvezde i neka vrsta polubogova , kod nas je sve to skromnije . Mada u poslednje vreme se primećuje pomak - sve više se priča o zdravoj hrani , o važnosti kuvanja , izbegavanja Fast Fooda i sve je veći broj učesnika kulinarskih radionica .
Tema Gastronomadove radionice je bila afrodizijaci za dvoje . Ovo je jedan od recepata . Ja sam malo izmenila - dodala više keksa i kestena , a oranžat zamenila korom narandže . 

Sastojci za koru  : 

410 gr. wellness keksa sa lešnicima ili dva pakovanja
200 gr. margarina ili putra 
malo morskog oraščića
pola kašičice djumbira 

Sastojci za fil :

200 gr.  kestena
400 gr. neslanog krem sira
7 kašika šećera
rendana kora jedne narandže 
2 jaja 
4 kašike gustina 

Priprema : 

Kora : U secku isitniti keks . Rastopiti margarin ili putar i sjediniti sa mlevenim keksom , djumbirom i morskim oraščićem. Obložiti okrugli pleh prečnika 22 cm pek papirom i rasporediti keks smesu po dnu i zidovima.Staviti u frižder 20 minuta.
Fil : u secku kratko isitniti šećer sa korom pomorandže i sipati u krem sir . Dodati kesten pire, gustin  i mešati da ne bude grudvica. Na kraju dodati umućena jaja i sve sjediniti.
Izvaditi iz friždera pleh sa keks masom i sipati fil .
Staviti u već zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni 45 do 50 minuta. 
Da cheesecake ne bi pukao,  u sredini pečenja isključite 15 minuta i potom nastavite pečenje.
Pečeno ostavite preko noći u kalupu i ujutru ga izručite. 
Možete  preliti i čokoladom .
Moj cheesecake je ispao malo tamniji zbog primesa kakaoa u kupljenom kesten pireu.

Verzija za štampu


















Коментари

  1. Jako dobro mi zvuči i izgleda, posebno mi se sviđa što je kesten ovdje u meni novoj kombinaciji koja me odmah privukla, definitivno bilježim !

    ОдговориИзбриши
  2. Meni isto ovo super izgleda, a što se tiče amaterizma, ja mislim da mi jako malo znamo, ali se dobro držimo :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...