Пређи на главни садржај

Sicilijanski cheesecake sa kestenom


26. januara je održana kulinarska radionica kod Gastronomada u Mikseru.
Praksa kulinarskih radionica već odavno postoji u zapadnim zemljama . Kuvari amateri se okupljaju da bi naučili nove kulinarske trikove od kuvara profesionalaca. Koliko god dobro da kuvate , ipak ne možete nadmašiti profesionalca. Možete se zvati profesionalnim kuvarom amaterom i pokupiti hvalospeve okoline , ali ipak nas od profesionalizma deli sijaset  nijansi koje čine osnovu kuvanja .
Dok su zapadnim zemljama  kuvari  TV zvezde i neka vrsta polubogova , kod nas je sve to skromnije . Mada u poslednje vreme se primećuje pomak - sve više se priča o zdravoj hrani , o važnosti kuvanja , izbegavanja Fast Fooda i sve je veći broj učesnika kulinarskih radionica .
Tema Gastronomadove radionice je bila afrodizijaci za dvoje . Ovo je jedan od recepata . Ja sam malo izmenila - dodala više keksa i kestena , a oranžat zamenila korom narandže . 

Sastojci za koru  : 

410 gr. wellness keksa sa lešnicima ili dva pakovanja
200 gr. margarina ili putra 
malo morskog oraščića
pola kašičice djumbira 

Sastojci za fil :

200 gr.  kestena
400 gr. neslanog krem sira
7 kašika šećera
rendana kora jedne narandže 
2 jaja 
4 kašike gustina 

Priprema : 

Kora : U secku isitniti keks . Rastopiti margarin ili putar i sjediniti sa mlevenim keksom , djumbirom i morskim oraščićem. Obložiti okrugli pleh prečnika 22 cm pek papirom i rasporediti keks smesu po dnu i zidovima.Staviti u frižder 20 minuta.
Fil : u secku kratko isitniti šećer sa korom pomorandže i sipati u krem sir . Dodati kesten pire, gustin  i mešati da ne bude grudvica. Na kraju dodati umućena jaja i sve sjediniti.
Izvaditi iz friždera pleh sa keks masom i sipati fil .
Staviti u već zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni 45 do 50 minuta. 
Da cheesecake ne bi pukao,  u sredini pečenja isključite 15 minuta i potom nastavite pečenje.
Pečeno ostavite preko noći u kalupu i ujutru ga izručite. 
Možete  preliti i čokoladom .
Moj cheesecake je ispao malo tamniji zbog primesa kakaoa u kupljenom kesten pireu.

Verzija za štampu


















Коментари

  1. Jako dobro mi zvuči i izgleda, posebno mi se sviđa što je kesten ovdje u meni novoj kombinaciji koja me odmah privukla, definitivno bilježim !

    ОдговориИзбриши
  2. Meni isto ovo super izgleda, a što se tiče amaterizma, ja mislim da mi jako malo znamo, ali se dobro držimo :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu