26. januara je održana kulinarska radionica kod Gastronomada u Mikseru.
Praksa kulinarskih radionica već odavno postoji u zapadnim zemljama . Kuvari amateri se okupljaju da bi naučili nove kulinarske trikove od kuvara profesionalaca. Koliko god dobro da kuvate , ipak ne možete nadmašiti profesionalca. Možete se zvati profesionalnim kuvarom amaterom i pokupiti hvalospeve okoline , ali ipak nas od profesionalizma deli sijaset nijansi koje čine osnovu kuvanja .
Dok su zapadnim zemljama kuvari TV zvezde i neka vrsta polubogova , kod nas je sve to skromnije . Mada u poslednje vreme se primećuje pomak - sve više se priča o zdravoj hrani , o važnosti kuvanja , izbegavanja Fast Fooda i sve je veći broj učesnika kulinarskih radionica .
Tema Gastronomadove radionice je bila afrodizijaci za dvoje . Ovo je jedan od recepata . Ja sam malo izmenila - dodala više keksa i kestena , a oranžat zamenila korom narandže .
Sastojci za koru :
410 gr. wellness keksa sa lešnicima ili dva pakovanja
200 gr. margarina ili putra
malo morskog oraščića
pola kašičice djumbira
Sastojci za fil :
200 gr. kestena
400 gr. neslanog krem sira
7 kašika šećera
rendana kora jedne narandže
2 jaja
4 kašike gustina
Priprema :
Kora : U secku isitniti keks . Rastopiti margarin ili putar i sjediniti sa mlevenim keksom , djumbirom i morskim oraščićem. Obložiti okrugli pleh prečnika 22 cm pek papirom i rasporediti keks smesu po dnu i zidovima.Staviti u frižder 20 minuta.
Fil : u secku kratko isitniti šećer sa korom pomorandže i sipati u krem sir . Dodati kesten pire, gustin i mešati da ne bude grudvica. Na kraju dodati umućena jaja i sve sjediniti.
Izvaditi iz friždera pleh sa keks masom i sipati fil .
Staviti u već zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni 45 do 50 minuta.
Da cheesecake ne bi pukao, u sredini pečenja isključite 15 minuta i potom nastavite pečenje.
Pečeno ostavite preko noći u kalupu i ujutru ga izručite.
Možete preliti i čokoladom .
Moj cheesecake je ispao malo tamniji zbog primesa kakaoa u kupljenom kesten pireu.
Verzija za štampu
Moj cheesecake je ispao malo tamniji zbog primesa kakaoa u kupljenom kesten pireu.
Verzija za štampu
Jako dobro mi zvuči i izgleda, posebno mi se sviđa što je kesten ovdje u meni novoj kombinaciji koja me odmah privukla, definitivno bilježim !
ОдговориИзбришиMeni isto ovo super izgleda, a što se tiče amaterizma, ja mislim da mi jako malo znamo, ali se dobro držimo :)
ОдговориИзбриши