Пређи на главни садржај

FBI rukavice : domaće kod Branke

FBi rukavice , mesec mart - april i istraga bloga kod Branke Home- made by B .
Brankin blog rado pratim i mislim da je srodan mom po stilu kuvanja . Mešavina očuvanja starih tradicionalnih recepata , predstavljanja hrvatske primorske kuhinje do eksperimentisanja i malih izleta u crossover kuhinju praćeni su  tekstovima sa izuzetnim književnim stilom .
Veštinu svakog kuvara / blogera možete prepoznati po njihovom odnosu prema namirnicama. To podrazumeva cenjenje prethodnika koji su se bavili sadjenjem ili uzgojem , isto tako dopremanje do tržnica , odabir dobrih namirnica i prepoznavanje dobrog kvaliteta i na kraju finalni postupak - obrada namirnica po odredjenom receptu kako bi njihov kvalitet došao do punog izražaja. Branki polazi to za rukom , bilo da su u pitanju sasvim jednostavni recepti ili komplikovaniji po načinu pripreme.
Branka iznenadjuje svojim kreativnim receptima u Ajme , koliko nas je! i veoma rado učestvuje u FBI rukavicama . Mislim da će se i ostale blogerke složiti ako kažem da je najvrednija.
 Slažem se sa Lanom i Irenom da je Brankin blog trebao biti izglasan u leto ili kasnu jesen , jer Branka ima fantastične recepte za marmeladu i posvetila im je čitavu stranicu   . Recepte možete pogledati ovde

Ja sam isprobala sledeće  :
Božićni kuglof ili vijenac po receptu njene mame sa kandiranim voćem ...

Kolač od rogača - njen prvi recept na Coolici , isto po maminom receptu . Branka je napomenula da se može napraviti kuglof od ove smese . Napravila sam duplu meru i ispekla . Potom namazala čokoladnom glazurom. Mislim da slika sve govori - savršeni kuglof po ukusu , mirisu i izgledu. Jednoglasno smo zaključili da podseća po ukusu na kolač moje bake .Ko ne voli rogač , posle ovog recepta će ga obožavati...


Pita gužvara - sa dodatkom pančete čini ovu pitu drugačijom . Blago dimljena nota se lepo nadopunjuje sa sirom . Uz turšiju ili jogurt , doručak kome će se svako obradovati ...

Slanutak  varivo - veoma jednostavna priprema . Ukus je fantastičan i najbitnija činjenica da je posno . Uvrstili smo je u nedeljni jelovnik.

Leća varivo - dobar primer da za dobro i ukusno  jelo ne treba puno novca i vremena . Brz, lak način pripreme i krajnji rezultat oduševljava...

i na kraju Pinca - sirnica ; Uskršnja pogača sa mekim koricama i još mekšom sredinom , a odgore tanak sloj hrskavog šećera koji pucketa u zubima ... 

Branka spada u red onih virtuelnih prijatelja koje ne poznajete lično , a imate utisak da je znate već sto godina. Kulturna , dosledna , kreativna , svojim pisanjem i receptima  ostavlja svoj prepoznatljiv pečat u balkanskoj blogosferi i to je dovoljan razlog da je zavolite.





Коментари

  1. odličan izbor sanjice.... i ja bih ovako odabrala ukuse.vrlo lijepo si ih predstavila. leća mi je omiljena grahorica.ljubacccc....

    ОдговориИзбриши
  2. Super si izbor napravila i sve izgleda odlično a sigurna sam da je i veoma ukusno.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Sanja puno ti hvala na svakoj riječi koju si uputila kako meni tako i blogu, receptima, i puno hvala na svim isprobanim receptima ! Na najljepši način si predstavila moj blog i jako mi je drago što si uživala u jelima i slasticama koje si odabrala. Kada sam vidjela božićni kuglof samo sam uzdahnula, prekrasan je u tvojoj izvedbi, super si ga napravila, jako mi se sviđa. Hvala ti što si isprobala kolač od rogača, moj najdraži kolač iz djetinjstva koji kod tebe tako dobro izgleda i hvala to što si odmah uzela duplu mjeru i jako me veseli da vam se toliko svidio ! Pita gužvara odlično izgleda, drago mi je što je i kod vas dobro prošla. Počašćena sam što je slanutak varivo postalo dio nedjeljnog jelovnika, hvala ti što si ga isprobala i za to se odlučila. Hvala ti i za isprobavanje leće i drago mi je da vam se i ovo jelo svidjelo, meni je baš omiljena ! I posebno ti hvala za pinicu koja jako lijepo izgleda, drago mi je da je uspjela i da ste zadovoljni ! I još jednom puno hvala na svim komplimentima od kojih se sada i crvenim :) .......hvala ti na svemu !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...