Пређи на главни садржај

FBI rukavice : domaće kod Branke

FBi rukavice , mesec mart - april i istraga bloga kod Branke Home- made by B .
Brankin blog rado pratim i mislim da je srodan mom po stilu kuvanja . Mešavina očuvanja starih tradicionalnih recepata , predstavljanja hrvatske primorske kuhinje do eksperimentisanja i malih izleta u crossover kuhinju praćeni su  tekstovima sa izuzetnim književnim stilom .
Veštinu svakog kuvara / blogera možete prepoznati po njihovom odnosu prema namirnicama. To podrazumeva cenjenje prethodnika koji su se bavili sadjenjem ili uzgojem , isto tako dopremanje do tržnica , odabir dobrih namirnica i prepoznavanje dobrog kvaliteta i na kraju finalni postupak - obrada namirnica po odredjenom receptu kako bi njihov kvalitet došao do punog izražaja. Branki polazi to za rukom , bilo da su u pitanju sasvim jednostavni recepti ili komplikovaniji po načinu pripreme.
Branka iznenadjuje svojim kreativnim receptima u Ajme , koliko nas je! i veoma rado učestvuje u FBI rukavicama . Mislim da će se i ostale blogerke složiti ako kažem da je najvrednija.
 Slažem se sa Lanom i Irenom da je Brankin blog trebao biti izglasan u leto ili kasnu jesen , jer Branka ima fantastične recepte za marmeladu i posvetila im je čitavu stranicu   . Recepte možete pogledati ovde

Ja sam isprobala sledeće  :
Božićni kuglof ili vijenac po receptu njene mame sa kandiranim voćem ...

Kolač od rogača - njen prvi recept na Coolici , isto po maminom receptu . Branka je napomenula da se može napraviti kuglof od ove smese . Napravila sam duplu meru i ispekla . Potom namazala čokoladnom glazurom. Mislim da slika sve govori - savršeni kuglof po ukusu , mirisu i izgledu. Jednoglasno smo zaključili da podseća po ukusu na kolač moje bake .Ko ne voli rogač , posle ovog recepta će ga obožavati...


Pita gužvara - sa dodatkom pančete čini ovu pitu drugačijom . Blago dimljena nota se lepo nadopunjuje sa sirom . Uz turšiju ili jogurt , doručak kome će se svako obradovati ...

Slanutak  varivo - veoma jednostavna priprema . Ukus je fantastičan i najbitnija činjenica da je posno . Uvrstili smo je u nedeljni jelovnik.

Leća varivo - dobar primer da za dobro i ukusno  jelo ne treba puno novca i vremena . Brz, lak način pripreme i krajnji rezultat oduševljava...

i na kraju Pinca - sirnica ; Uskršnja pogača sa mekim koricama i još mekšom sredinom , a odgore tanak sloj hrskavog šećera koji pucketa u zubima ... 

Branka spada u red onih virtuelnih prijatelja koje ne poznajete lično , a imate utisak da je znate već sto godina. Kulturna , dosledna , kreativna , svojim pisanjem i receptima  ostavlja svoj prepoznatljiv pečat u balkanskoj blogosferi i to je dovoljan razlog da je zavolite.





Коментари

  1. odličan izbor sanjice.... i ja bih ovako odabrala ukuse.vrlo lijepo si ih predstavila. leća mi je omiljena grahorica.ljubacccc....

    ОдговориИзбриши
  2. Super si izbor napravila i sve izgleda odlično a sigurna sam da je i veoma ukusno.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Sanja puno ti hvala na svakoj riječi koju si uputila kako meni tako i blogu, receptima, i puno hvala na svim isprobanim receptima ! Na najljepši način si predstavila moj blog i jako mi je drago što si uživala u jelima i slasticama koje si odabrala. Kada sam vidjela božićni kuglof samo sam uzdahnula, prekrasan je u tvojoj izvedbi, super si ga napravila, jako mi se sviđa. Hvala ti što si isprobala kolač od rogača, moj najdraži kolač iz djetinjstva koji kod tebe tako dobro izgleda i hvala to što si odmah uzela duplu mjeru i jako me veseli da vam se toliko svidio ! Pita gužvara odlično izgleda, drago mi je što je i kod vas dobro prošla. Počašćena sam što je slanutak varivo postalo dio nedjeljnog jelovnika, hvala ti što si ga isprobala i za to se odlučila. Hvala ti i za isprobavanje leće i drago mi je da vam se i ovo jelo svidjelo, meni je baš omiljena ! I posebno ti hvala za pinicu koja jako lijepo izgleda, drago mi je da je uspjela i da ste zadovoljni ! I još jednom puno hvala na svim komplimentima od kojih se sada i crvenim :) .......hvala ti na svemu !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu