Пређи на главни садржај

Ša(u)m Oreo oblatne


Šaum , šam ili penaste Oreo oblatne...kako god želite. Sličnu verziju sam jela na jednom kirvaju , tako da sam primarnu verziju obogatila sa keksom i ostalim dodacima.

Sastojci za fil :
500 gr. Oreo keksa
100 gr. lešnika
100 gr. kokosa
6 žumanaca
125 gr. šećera
150 gr. bele čokolade
300 gr. margarina
1 kesica burbon vanilin šećera
 sok jedne narandže
+
4 lista oblatne

Sastojci za šaum ili šam :
150 ml vode
300 gr. šećera
20 gr. želatina
6 belanaca
pola bočice arome vanila

Čokoladni preliv :
250 gr. mlečne čokolade
50 ml slatke pavlake
50 gr. margarina

Priprema :
Samleti Oreo keks u secku i dodati mleveni lešnik i kokos. Skuvati fil od 6 žumanaca, 125 gr. šećera , 150 gr. bele čokolade na pari. Filu dodati margarin i istopiti. Preliti mleveni keks filom, narandžinim sokom  i sjediniti . Premazati 4 lista oblatne , pritisnuti težim predmetom da se slepe i ostaviti u frižderu 1 do 2 sata. Izrezati na željenu veličinu.
Šaum : ušpinovati šećer sa vodom i dodati omekšali želatin ( prema uputstvu ) . Umutiti belanca i dodavati kašiku po kašiku ušpinovanog šećera uz stalno mućenje i mutiti otprilike 15 minuta . Na sredini mućenja dodati pola bočice arome vanile. Belanca će mućenjem udvostručiti svoj volumen. Naneti šaum špricem  na izrezane oblatne i ostaviti 2 sata u frižderu da se stegne. Ostaće vam malo viška šama . Možete izliti masu u nauljenu tacnu i kada se stegne , vaditi željene oblike i uvaljati u prah šećer.
Čokoladni preliv :
Otopiti na pari čokoladu sa slatkom pavlakom i margarinom . Preliti šaum oblatne i ukrasiti šarenim mrvicama.

ps. za šaum morate dobro ušpinovati šećer , a to možete lako proveriti na ovaj način . Kada mislite da je dovoljno špinovan , umočite kašiku i okrenete poledjinu i dunete par puta. Ako se špinovani šećer razliva po kašici u obliku prstenova onda je dovoljno špinovan.
 Svi su mislili da sam stavila karamel preliv . U kombinaciji sa mlečnom , verovatno je na kraju imalo ukus karamela jer se šam malo topi kad ga prelivate čokoladnom glazurom.

Možete varirati i sa nekom jeftinijom verzijom keksa , ali sa punjenjem od vanil krema . Ima baš dosta supstituta.
Ovim receptom sam danas osvojila  prvo mesto " Domaćica meseca " u organizaciji " Pošalji recept" .
Baš sam happy ...




  



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je