Пређи на главни садржај

Ša(u)m Oreo oblatne


Šaum , šam ili penaste Oreo oblatne...kako god želite. Sličnu verziju sam jela na jednom kirvaju , tako da sam primarnu verziju obogatila sa keksom i ostalim dodacima.

Sastojci za fil :
500 gr. Oreo keksa
100 gr. lešnika
100 gr. kokosa
6 žumanaca
125 gr. šećera
150 gr. bele čokolade
300 gr. margarina
1 kesica burbon vanilin šećera
 sok jedne narandže
+
4 lista oblatne

Sastojci za šaum ili šam :
150 ml vode
300 gr. šećera
20 gr. želatina
6 belanaca
pola bočice arome vanila

Čokoladni preliv :
250 gr. mlečne čokolade
50 ml slatke pavlake
50 gr. margarina

Priprema :
Samleti Oreo keks u secku i dodati mleveni lešnik i kokos. Skuvati fil od 6 žumanaca, 125 gr. šećera , 150 gr. bele čokolade na pari. Filu dodati margarin i istopiti. Preliti mleveni keks filom, narandžinim sokom  i sjediniti . Premazati 4 lista oblatne , pritisnuti težim predmetom da se slepe i ostaviti u frižderu 1 do 2 sata. Izrezati na željenu veličinu.
Šaum : ušpinovati šećer sa vodom i dodati omekšali želatin ( prema uputstvu ) . Umutiti belanca i dodavati kašiku po kašiku ušpinovanog šećera uz stalno mućenje i mutiti otprilike 15 minuta . Na sredini mućenja dodati pola bočice arome vanile. Belanca će mućenjem udvostručiti svoj volumen. Naneti šaum špricem  na izrezane oblatne i ostaviti 2 sata u frižderu da se stegne. Ostaće vam malo viška šama . Možete izliti masu u nauljenu tacnu i kada se stegne , vaditi željene oblike i uvaljati u prah šećer.
Čokoladni preliv :
Otopiti na pari čokoladu sa slatkom pavlakom i margarinom . Preliti šaum oblatne i ukrasiti šarenim mrvicama.

ps. za šaum morate dobro ušpinovati šećer , a to možete lako proveriti na ovaj način . Kada mislite da je dovoljno špinovan , umočite kašiku i okrenete poledjinu i dunete par puta. Ako se špinovani šećer razliva po kašici u obliku prstenova onda je dovoljno špinovan.
 Svi su mislili da sam stavila karamel preliv . U kombinaciji sa mlečnom , verovatno je na kraju imalo ukus karamela jer se šam malo topi kad ga prelivate čokoladnom glazurom.

Možete varirati i sa nekom jeftinijom verzijom keksa , ali sa punjenjem od vanil krema . Ima baš dosta supstituta.
Ovim receptom sam danas osvojila  prvo mesto " Domaćica meseca " u organizaciji " Pošalji recept" .
Baš sam happy ...




  



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu