Ša(u)m Oreo oblatne


Šaum , šam ili penaste Oreo oblatne...kako god želite. Sličnu verziju sam jela na jednom kirvaju , tako da sam primarnu verziju obogatila sa keksom i ostalim dodacima.

Sastojci za fil :
500 gr. Oreo keksa
100 gr. lešnika
100 gr. kokosa
6 žumanaca
125 gr. šećera
150 gr. bele čokolade
300 gr. margarina
1 kesica burbon vanilin šećera
 sok jedne narandže
+
4 lista oblatne

Sastojci za šaum ili šam :
150 ml vode
300 gr. šećera
20 gr. želatina
6 belanaca
pola bočice arome vanila

Čokoladni preliv :
250 gr. mlečne čokolade
50 ml slatke pavlake
50 gr. margarina

Priprema :
Samleti Oreo keks u secku i dodati mleveni lešnik i kokos. Skuvati fil od 6 žumanaca, 125 gr. šećera , 150 gr. bele čokolade na pari. Filu dodati margarin i istopiti. Preliti mleveni keks filom, narandžinim sokom  i sjediniti . Premazati 4 lista oblatne , pritisnuti težim predmetom da se slepe i ostaviti u frižderu 1 do 2 sata. Izrezati na željenu veličinu.
Šaum : ušpinovati šećer sa vodom i dodati omekšali želatin ( prema uputstvu ) . Umutiti belanca i dodavati kašiku po kašiku ušpinovanog šećera uz stalno mućenje i mutiti otprilike 15 minuta . Na sredini mućenja dodati pola bočice arome vanile. Belanca će mućenjem udvostručiti svoj volumen. Naneti šaum špricem  na izrezane oblatne i ostaviti 2 sata u frižderu da se stegne. Ostaće vam malo viška šama . Možete izliti masu u nauljenu tacnu i kada se stegne , vaditi željene oblike i uvaljati u prah šećer.
Čokoladni preliv :
Otopiti na pari čokoladu sa slatkom pavlakom i margarinom . Preliti šaum oblatne i ukrasiti šarenim mrvicama.

ps. za šaum morate dobro ušpinovati šećer , a to možete lako proveriti na ovaj način . Kada mislite da je dovoljno špinovan , umočite kašiku i okrenete poledjinu i dunete par puta. Ako se špinovani šećer razliva po kašici u obliku prstenova onda je dovoljno špinovan.
 Svi su mislili da sam stavila karamel preliv . U kombinaciji sa mlečnom , verovatno je na kraju imalo ukus karamela jer se šam malo topi kad ga prelivate čokoladnom glazurom.

Možete varirati i sa nekom jeftinijom verzijom keksa , ali sa punjenjem od vanil krema . Ima baš dosta supstituta.
Ovim receptom sam danas osvojila  prvo mesto " Domaćica meseca " u organizaciji " Pošalji recept" .
Baš sam happy ...
  Коментари

Постави коментар